Politika

AP: Izborna pobjeda Dodika ojačaće uticaj Moskve

Pobjeda lidera SNSD-a Milorada Dodika na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH dodatno će ojačati uticaj Rusije na zapadnom Balkanu, javio je AP.

Agencija navodi da će Dodik kao član Predsjedništva BiH moći da “blokira bilo kakvu stratešku odluku – ukoliko predsjednik Rusije Vladimir Putin to bude želio”.

AP navodi da se Dodik, koji je aktuleni predsjednik Republike Srpske, samo sedam dana prije 7. oktobra u BiH sastao sa Putinom, koji mu je poželio “veliki uspjeh na izborima”.

Loading...

Agencija Dodika opisuje kao političara koji otvoreno zagovara otcjepljenje Republike Srpske od BiH i kojem su SAD uvele sankcije.

“Međutim, on je dokazao da je ključni saveznik Moskve u naporima podrivanja politike Zapada u vezi sa integracijom Balkana”, dodaje se u tekstu.

Uticaj Rusije u Evropi je u porastu, a najočigledniji je na Balkanu, navodi AP i dodaje da se Moskva oštro protivi tome da se bilo koja od preostalih zemalja sa Balkana pridruži NATO savezu. Zapadne sile strahuju da bi Rusija mogla da iskoristi slovenske i pravoslavne veze u regionu kako bi podrivala politiku Zapada o integracijama.

AP piše da ruski saveznici na Balkanu aktivno izazivaju nepovjerenje u Zapad, a Vašington i Brisel predstavljaju kao neprijatelje koji sprovođenjem integracija EU žele narodima na Balkanu da oduzmu identitet i nacionalni ponos.

“Milorad Dodik je savršen primjer. Za njega su Zapad i NATO neprijatelji, dok je Rusija prijatelj pun poštovanja prema svojoj slovenskoj braći”, dodaje se u tekstu.

EU je, usljed drugih problema, godinama zanemarivala Balkan, a pojedini evropski zvaničnici sada se plaše da bi u regionu ubrzo moglo doći do novih sukoba, ukoliko zemlje ne pristupe Uniji, piše AP i dodaje da ti strahovi nisu neosnovani, najviše zbog rasta tenzija između Srbije i samoproglašenog Kosova.

Izvor
AP
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!