Magazin

Ovo da znate prije vađenja krvi i drugih analiza

Laboratorijske analize je poželjno raditi "na prazan stomak", što znači da prije vađenja krvi punih 12 sati ne treba da jedete. Ujutro, na dan vađenja krvi, dopušteno je popiti malo vode, a izuzeci se prave samo u hitnim slučajevima.

Budući da hrana i produženo gladovanje imaju direktan efekat na metabolizam ugljenih hidrata, lipida i proteina, neophodno je da neke analize radite na prazan stomak. Pritom je efekat proteinskih (mesnih) obroka veći od efekta obroka sa ugljenim hidratima (hljeb, tjestenina, kolači), piše 24sata.hr.

Na prazan stomak obavezno se rade analize šećera u krvi, triglicerida, holesterola, vitamina B12, folne kiseline, alkalne fosfataze, beta-CrossLaps (marker za kosti), osteokalcina, gvožđa, kortizola, kao i kad se radi test izdisaja na helikobakteriju, PTH i homocistein. Za određivanje tumor markera, suprotno tome, nije potrebno da gladujete.

Loading...

Prije vađenja krvi

Posljednji obrok prije sutrašnjeg vađenja krvi smije da bude lagana večera, i to ne kasnije od 19 časova. Ujutro na dan vađenja krvi nije dopušteno ništa osim malo vode, a 48 sati prije vađenja krvi izbjegavajte ljekove (osim obaveznih), jači fizički napor i alkohol.

Masnoće u krvi

Dvije nedjelje ranije treba se normalno hraniti. Dva dana pred vađenje krvi izbjegavajte vježbanje i alkohol. Dan prije vađenja krvi preporučuje se nemasna hrana i izbjegavanje kafe poslije 19 sati.

Vađenje krvi ne bi trebalo sprovoditi prije nego što prođe 8 nedjelja od akutnog infarkta miokarda, hirurške operacije, traume, bakterijske ili virusne infekcije.

Određivanje gvožđa u krvi

Dva dana ranije ne pijte sokove obogaćene vitaminima (borovnica, crna ribizla, kupine, cvekla), cedevitu i kupinovo vino, jer mogu lažno da povećaju gvožđe, pa nalaz neće biti validan.

Tolerancija na glukozu (OGTT)

Pacijenti ne smeju da jedu makar 8, a najviše 12 sati. Tokom testiranja pacijent je sve vrijeme u laboratoriji. Za to vrijeme ne smije da se puši, jede, pije i da se izlaže naporu.

Trombofilija

Većina testova na trombofiliju (krv iz periferne vene) ne smije da se izvodi dok je pacijent na terapiji za razrjeđivanje krvi zbog uticaja terapije na rezultate analiza.

Hormoni štitne žlijezde iz krvi

Terapija hormonima štitne žlezde može da utiče na rezultat, pa je važno da na dan vađenja krvi ne uzimate lijek. Možete ga uzeti neposredno nakon testa.

Određivanje krvi u stolici

Sedam dana prije davanja uzorka treba izbjegavati lijekove (osim neophodnih koje je prepisao ljekar). Test odložite ako imate menstruaciju, proliv, krvarenje iz hemoroida i urinarnog trakta.

Uzimanje urina (jednokratnog)

Mora da prođe najmanje 4 sata od posljednjeg pražnjenja bešike. Prvi mlaz se baca, a srednji sakuplja u sterilnu posudu. Ne uzima se tokom i oko menstruacije.

Sakupljanje 24-satnog urina (biuret)

Počinje drugim jutarnjim urinom. Tokom cijelog dana i noći urin se sakuplja i čuva na hladnom. Sljedećeg dana doda se i prvi jutarnji urin i nosi u laboratoriju.

Test izdisaja na helikobakteriju

Ujutro ne smijete ništa da jedete ni pijete, čak ni da perete zube. Test se sprovodi najmanje 4 nedjelje od posljednje doze antimikrobnog lijeka i 2 nedjelje nakon antisekretornog lijeka.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!