Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Japanski lijek protiv lijenosti: Dovoljna je samo jedna minuta!

“Od ponedjeljka počinjem novi život, vježbaću, zdravo jesti, raditi trbušnjake, početi čitati onu knjigu, meditirati …” – svako od nas povremeno postavlja neke ciljeve i ne dostigne ih… pa ih prenosi u sljedeći mjesec… pa za nekoliko mjeseci… pa za čitavu godinu, itd.

Ponekad, s velikom voljom počinjemo i raditi ono što smo zamislili, ali vježbavši, recimo u teretani, tri dana sedmično nekoliko sati, ubrzo zanemarujemo vježbe na duže vrijeme. Zašto se ovo događa? Zato što je naporno, zato što možda dosadi, a navika i pravi “ukus” još nisu razvijeni…

Postoji genijalna japanska metoda Kajdzen, u koju je uvršten takozvani princip jedne minute. Evo kako funkcioniše:

Suština ove metode sastoji se u tome da se čovjek bavi konkretnom stvari tačno jednu minutu, ali iz dana u dan, u isto vrijeme!

Jedna minuta vremena – to je sasvim malo, samim time, lako izvedivo za svakog čovjeka. Lijenost ne stoji na vašem putu. Te iste radnje koji niste željeli obavljati pola sata, izmišljajući izgovore i opravdanja, s lakoćom ćete uraditi za jednu minutu.

Skakati na vijači, raditi trbušnjake, meditirati, uraditi vježbe za oči, vježbati jogu, pročitati knjigu na stranom jeziku, bilo šta – kada je vrijeme ograničeno jednim minutom, stvari ne izgledaju teško izvodljivima, a svakako, donose radost i zadovoljstvo. A praveći male korake, postajete savršeni i postižete izvrsne rezultate.

Pobjeđujete nesigurnost, oslobađate se osjećaja krivice i bespomoćnosti, osjećate uspjeh i slobodu. Inspirisani osjećajem uspjeha, postupno povećavate jednominutne vježbe na petominutne i tako dalje. Zatim ćete neprimjetno stići do polusatnih vježbi. Napredak je očit!

Kajdzen je nastao u Japanu, a ljudima zapadne kulture ova metoda se može činiti neefikasnom jer je na Zapadu utemeljeno vjerovanje da se bez mnogo truda ne mogu postići dobri rezultati. Ipak, veliki programi, oduzimajući mnogo snage i energije, mogu slomiti čovjeka i na kraju biti bez rezultata.

Kajdzen princip odgovara svima i može biti primjenjiv u mnogim životnim sferama.

Ostalo je samo da, prema vašim potrebama, počnete primjenu metode Kajdzen.

Sad.

Sve što vam treba je – 1 minuta!

Izvor
Aura
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button