Banjaluka

Japanca doktorski studiji doveli u Banjaluku

Japanac Hironorij Sugijam po znanje došao u Srpsku

Prekrasna arhitektura, srdačni domaćini, lijepe Banjalučanke i punjene paprike mozaik su najljepših slika o Republici Srpskoj u očima mladog Japanca Hironorija Sugijame (24) iz Nagana, koga su doktorski studiji doveli u Banjaluku.

Ovaj pomalo sramežljivi student prve godine doktorskih studija u Srpsku je došao na tri mjeseca zahvaljujući stipendiji za globalne lidere, a dane provodi u laboratorijama Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Banjaluci, gdje sa profesorima i studentima istražuje karbonska vlakna, koja su tema njegovog doktorskog rada..

Loading...

Iako dolazi iz zemlje koja koristi najmoderniju tehniku i tehnologiju zadovoljan je stanjem koju je zatekao na banjalučkom fakultetu.

U potpunosti ga je razoružala srdačnost i ljubaznost domaćeg stanovništva, iako je, kako sam kaže, tradicionalni Japanac čiji karakter krase ćutljivost i hladnoća.

– Građani koje srećem na ulici, na fakultetu i u studentskom domu gdje sam smješten veoma su topli i ljubazni. Svi su me prihvatili i već imam nekoliko drugova. Mnogi studenti su mi prišli da pitaju kako se snalazim i ponudili pomoć. To u Japanu nije slučaj – priča Sugijama. Kako kaže, ono što ga je veoma iznenadilo i oduševilo je to što političari na vlasti imaju blizak odnos sa građanima.

Na pitanje da li je zapazio banjalučke djevojke, Hironori se stidljivo osmijehnuo, istakavši da se takve ljepotice rijetko viđaju. Oduševljen je i domaćom kuhinjom, a punjene paprike potpuno su “kupile” njegovo nepce.

Najteže mu pada saobraćaj, koji ga, kako sam kaže, često blokira, te se mnogo razlikuje od onog u Japanu.

Izvor
Glas Srpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!