Magazin

Sutra je Mitrovdan, evo zašto je važno da večeras budete kod svoje kuće!

Sveti Dimitrije praznuje se kao krsna slava Mitrovdan, a u mnogim krajevima na ovaj dan se održavaju zavjetine ili preslave.

Poznat je i kao praznik kada su se, za vreme Otomanske okupacije, hajduci rastajali da prezime kod jataka i sačekaju Đurđevdan za ponovno okupljanje. U Rusiji ovog sveca smatraju i pokroviteljem Sibira.

Loading...

U Grčkoj je običaj da se na Mitrovdan obavljaju organizovana višeljudna krštenja, a mala djeca prilikom krštenja se obavezno pomazuju mirom sv. Dimitrija, jer se smatra da će biti “mili Gospodu, i zdravi majci svojoj“.

Srbi vjeruju da po tome kakvo je vrijeme na Mitrovdan, takvo će biti i sledeće ljeto.

Ako je dan sunčan, zima će biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne snijeg, vjeruje se da će se zadržati sve do aprila.

Inače Mitrovdan se svetkuje i kao bećarski praznik i ovčarski dan, jer su se na ovaj dan isplaćivali bećari – čuvari stoke. Prema narodnom predanju, hajduci su se rastajali na Mitrovdan radi zimske pauze i zacjelivanja rana, a sastajali ponovo na Đurđevdan, kako se govorilo: Đurđevdanak hajdučki sastanak, Mitrovdanak hajdučki rastanak.

Kako kažu narodna vjerovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će se preko cijele godine noćivati po tuđim kućama.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

U Srbiji postoji i vjerovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu djecu, koliko god da su pogriješila ili bezobrazna, jer će navodno onda cijele godine biti nestašna.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!