Politika

“Nepotrebno bacanje para” Četvrti potpredsjednik Skupštine podijelio poslanike

Ukoliko se u novom sazivu Narodne skupštine RS ponovo nađu četiri potpredsjednika, to bi građane Srpske u naredne četiri godine moglo dodatno da košta minimum 160.000 KM.

Upravo četvrti potpredsjednik bio je kamen spoticanja oko kojeg su se lomila koplja na protekloj sjednici NS RS kada su poslanici iz opozicionih partija jasno iskazali stav da su protiv takvog prijedloga, koji su prvobitno iznijeli predstavnici vladajuće većine. Taj prijedlog je ubrzo povučen pod obrazloženjem da „mogu biti četiri potpredsjednika, ali ne moraju“, o čemu će konačnu riječ dati narodni poslanici na sljedećoj sjednici NS RS, koja je zakazana za početak decembra.

Loading...

Predstavnici pojedinih opozicionih partija i juče su ostali pri ranijem stavu da će četvrti potpredsjednik značiti dodatni namet građanima Srpske, a da u suštini neće ništa novo donijeti. S druge strane, predstavnici vladajuće koalicije, pa i neki opozicionari, stava su da je riječ o minimalnim troškovima, koji neće znatno uticati na budžet.

Podobni kadrovi

Najglasniji protivnik za četvrtog potpredsjednika je Draško Stanivuković, poslanik PDP u NS RS, koji kaže da se time nastavlja politika uhljebljenja politički podobnih kadrova. On ističe da je Srpska rekorder po broju potpredsjednika u odnosu na zemlje u okruženju. Kao primjer navodi činjenicu da Srbija, koja je tri puta veća od RS, ima šest potpredsjednika, Hrvatska pet, Makedonija 3, a Crna Gora samo dva.

– Ako četvrti potpredsjednik neće predstavljati neki veliki trošak, zašto se onda svi tuku da budu potpredsjednici. Zaista mislim da nam ne trebaju četiri potpredsjednika pod izgovorom “ako ne dođe jedan, pa ne dođe drugi, pa ne dođe treći, da ima onda taj četvrti” – ističe Stanivuković.

On tvrdi da bi četvrti potpredsjednik u naredne četiri godine mogao da košta i do 400.000 KM, ako se uzme u obzir da, pored visoke plate, ima pravo na vlastito vozilo, vozača, kancelariju, sekretara/sekretaricu, telefon, savjetnika i još neke privilegije, koje poslanik nema.

– Odgovorno tvrdim da je jedan potpredsjednik i do pet puta skuplji od običnog narodnog poslanika, jer uz njega ide cijeli kabinet. Nas devet iz Kluba poslanika PDP dijelimo jednog vozača, i to isključivo ako radimo nešto za poslanički klub, dok potpredsjednik ima svog vozača i vozilo – kaže Stanivuković.

Dodaje da i u slučaju da nas četvrti potpredsjednik ništa ne bi koštao, pitanje je šta dobijamo s njim.

Zaštitni mehanizam

Njegov stav ne dijeli Igor Žunić, poslanik SNSD u NS RS, koji kaže da je računica od 400.000 KM prenaduvana, te da bi troškovi za četvrtog potpredsjednika bili minimalno uvećani. On podsjeća da Poslovnik NS RS predviđa da mogu biti birana od 2 do 4 potpredsjednika, što zavisi od volje poslanika.

– U prošlom sazivu NS RS bila su četiri potpredsjednika, pa je i ovaj put prvobitno tako predloženo. Smatram da je četvrti potpredsjednik bitan iz više razloga. Kao što znamo, potpredsjednici se biraju po jedan iz hrvatskog i bošnjačkog naroda, te najveće opozicione partije. Četvrto mjesto je skoro, pa da kažem, političko. U nekim situacijama bi moglo da dođe do blokade rada NS RS ukoliko ne budemo imali izdefinisano ovo pitanje, odnosno potpredsjednike koji su iz skupštinske većine – kaže Žunić.

Zanimljivo je da i Sonja Karadžić-Jovičević, poslanik SDS u NS RS, i bivša potpredsjednica parlamenta Srpske, dijeli Žunićev stav kako četvrti potpredsjednik ne bi značio mnogo veći trošak. Ovo posebno čudi upravo iz razloga jer su njene stranačke kolege na prošloj sednici NS RS imale najviše primjedbi na četvrtog potpredsjednika, navodeći da će to koštati građane RS dodatnih 400.000 KM.

– Stav opozicije jeste da su dovoljna tri potpredsjednika, ali nije tačno da će četvrti potpredsjednik toliko koštati. Tačno je da je moj kolega to kazao na prošloj sjednici, ali sam mu ja odmah rekla da nisu toliki troškovi – ističe naša sagovornica.

Potkusurivanje

Dodaje da vozač, automobil, sekretar/sekretarica, kancelarija i sve ostalo što pripada potpredsjedniku je nešto što već ima u NS RS i to ne bi značilo dodatno zapošljavanje. Jedini dodatni trošak bi bio savjetnik na kojeg potpredsjednici imaju pravo.

– Plata je malo veća od poslaničke, a sve ostalo, osim savjetnika, ostaje isto. Potpredsjednicima se, inače, savjetuje da uzmu savjetnika, pogotovo oni koji nisu nastanjeni u Banjaluci radi poslova koji se moraju obaviti kada nismo u tom gradu – kaže Jovičevićeva.

Dodaje da posla za četvrtog potpredsjednika ima, ali da je jedino problematično to što će to mjesto služiti za potkusurivanje nekoga od „preletača“, i da su zbog toga poslanici SDS bili protiv tog prijedloga.

– Nije stvar u troškovima, i da li ima posla ili ne, već da to mjesto sada služi za potkusurivanje onih koji su preletači, pa je to uslovna vrsta cijene i trgovine – smatra ona.

Privilegije potpredsjednika

U Narodnoj skupštini RS nam je potvrđeno da potpredsjednici imaju osnovnu platu u iznosu od 3.443 KM plus minuli rad, te pravo na službeni automobil, vozača, sekretaricu i kabinet, kao i ostala prava u skladu sa internim aktima parlamenta Srpske.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!