BanjalukaKultura

Slovenačka grupa Irwin premjerno u Banjaluci

Intrigantni slovenački kolektiv Irwin dolazi u Banjaluku

Slovenačka grupa Irwin, koja važi za jedan od najintrigantnijih umjetničkih kolektiva Istočne Evrope, predstaviće se banjalučkoj publici izložbom “Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945”, koja će biti otvorena 29. novembra u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Izložba “Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945” višeznačni je umjetnički projekat, koji podstiče na razmišljanje i dijalog o umjetnosti i čini nastavak ciklusa “Was ist Kunst”, koji je prethodno realizovan u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Njemačkoj i mnogim drugim zemljama.

Loading...

Grupa Irwin je za banjalučku izložbu izabrala gotovo stotinu portreta narodnih heroja, boraca i borkinja iz vremena NOB-a, koji se 80 godina čuvaju u depoima Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a naslikali su ih najznačajniji bh. umjetnici i umjetnice iz perioda socijalističkog realizma od 1948. do 1953. godine. Svi portreti izrađeni su sa jednim ciljem: očuvanjem kulta sjećanja i ličnosti heroja.

Grupa Irwin, u njihovom karakterističnom maniru, koristeći već postojeće portrete, koje inkorporiraju u masivne ramove unikatno izrađene za svaki od njih, ovim djelima daće novo značenje, koje otvara mogućnosti za novu vrstu interpretacije i pogleda na nasljeđe iz doba socijalizma.

Preuzimanje već postojećih umjetničkih radova, uz karakterističnu upotrebu metodologije retroprincipa, po kojem je grupa Irwin prepoznatljiva, rezultiralo je jednom od produkcijski najzahtjevnijih izložbi realizovanih u MSU RS, sa ciljem da se na postavljeno pitanje, kroz posmatranje i čitanje izložbe, dođe do adekvatnog odgovora.

Projekat “Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945” na nov je način povezao dva muzeja: Istorijski muzej Bosne i Hercegovine i MSU RS, koji su saradnjom na ovom projektu dodatno osnažili uspješnu institucionalnu saradnju.

U okviru pratećeg programa izložbe u petak 30. novembra u 19 časova u MSU RS biće održano predavanje prof. dr Miška Šuvakovića te upriličen razgovor sa članovima grupe Irwin.

Izložba će biti otvorena do 22. februara.

Izvor
Srpska cafe
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!