Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Memić, Dragičević i Feraget sa ambasadorima zemalja EU (VIDEO)

U zgradi Delegacije Evropske unije u utorak u 9:30 biće održan sastanak specijalnog predstavnika EU Larsa Gunnara Wigemarka i ambasadora zemalja članica Evropske unije u BiH sa Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem, očevima ubijenih mladića Dženana i Davida. Sastanku će prisustvovati i advokat porodica Memić i Dragičević Ifet Feraget.

Feraget je potvrdio da je riječ o važnom sastanku na kojem će kao advokat oštećenih ambasadorima prezentirati sve pravne protivrječnosti u ta dva slučaja.

– Ukazat ću im na problem nepostojanja vladavine prava, izostanak reakcije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, neadekvatnih istraga koje su se vodile. Puno toga će imati reći i očevi ubijenih mladića – kazao je Feraget.

U 14 sati sutra će biti održan i sastanak u Ambasadi Njemačke gdje će Feraget sa Memićem i Dragičevićem također govoriti o slučajevima ubistva mladića.

Dragičević je krajem novembra održao sastanak sa Wigemarkom nakon kojeg je iz Delegacije EU saopšteno da agencije za provedbu zakona i pravosudne institucije moraju biti u mogućnosti djelovati nezavisno i slobodno od bilo kakvog neprimjerenog pritiska.

– Dužnost je organa za provođenje zakona da sprovode istrage u slučajevima gdje postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo. Gospodin Dragičević i svi građani u BiH imaju pravo očekivati temeljnu i profesionalnu istragu za sva teška krivična djela. Ništa manje se ne može očekivati od bilo koje zemlje koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji – naveo je tada Wigemark.

Podsjećamo, smrt 21-godišnjeg Davida Dragičevića u Banja Luci čije je tijelo pronađeno krajem marta u rječici Crkvena do danas nije rasvijetljena. Slučaj se vodio kao utapanje, a tek nakon 100 dana prekvalifikovano je krivično djelo u ubistvo po nepoznatom počiniocu. Otac mladića od tada do danas uz pomoć grupe Pravda za Davida svakodnevno organizuje proteste na Trgu Krajine u Banja Luci tražeći da se otkriju ubice njegovog sina i da se procesuiraju svi oni koji su istragu odveli u pogrešnom smjeru.

Ispod možete pogledati video sa večerašnjeg skupa.

Feraget je upozorio na činjenicu da se 100 dana nije uopšte nije vodila istraga i da za te propuste neko mora snositi odgovornost.

Slučaj ubistva Dženana Memića nije rasvijetljen ni treću godinu. Sudski proces koji se vodio na Kantonalnom sudu u Sarajevu za saobraćajnu nesreću okončan je oslobađajućom presudom. Sud je utvrdio da se saobraćajna nesreća nije ni dogodila. Povreda na glavi mladića od koje je i preminuo 15. februara 2016. godine nije mogla nastati od udarca vozilom, što je Tužilaštvo KS pokušalo dokazati.

Porodica Memić od samog je početka tvrdila da je Dženan fizički napadnut te da su ubice na slobodi. Iako je Tužilaštvo BiH prije nekoliko mjeseci otvorilo predmet o ubistvu Dženana Memića do danas niko od članova porodice nije pozvan da da iskaz. Opravdana je sumnja porodice da se slučaj ciljano usporava.

Izvor
Patria
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button