Društvo

Na današnji dan prije 23 godine potpisan Dejtonski sporazum

Mirovni sporazum o Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonsko-pariski sporazum, potpisan je na današnji dan 14. decembra 1995. godine

Njega su prije 23 godine u Parizu potpisali tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Loading...

Taj dokument, kojim je potvrđen mirovni sporazum postignut prethodno 21. novembra u Dejtonu, nastao je pod uticajem, odnosno pritiskom međunarodne zajednice i njime je okončan rat u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Do dejtonskog parafa je došlo posle tronedeljnih pregovora čelnika BiH, Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, uz posredovanje SAD.

U svojstvu svjedoka dokument su u Jelisejskoj palati u Parizu potpisali predsjednik SAD Bil Klinton, predsjednik Francuske Žak Širak, predsjednik Vlade Rusije Viktor Černomirdin, premijer Velike Britanije Džon Mejdžor, kancelar Njemačke Helmut Kol i predsjednik Vlade Španije Felipe Gonzales, koji je bio predstavnik EU.

Dejtonskim sporazumom Bosna i Hercegobina je podijeljena na dva entiteta: Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Skupština SR Jugoslovije ratifikovala je Dejtonski sporazum 13. novembra 2002. godine.

 

Izvor
novosti
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!