Društvo

Humanost djece iz Verića (FOTO)

Umjesto da kupuju slatkiše, ili užinu, djeca iz područne Osnovne škole u Verićima, svakodnevno su sakupljali sitan novac koji su donirali javnoj kuhinji Mozaik prijateljstva. Uz parolu “naše malo, nekome znači mnogo”, pokazali su humanost koje bi se mnogi postidjeli.

Sitniš zvecka u kasici, finansije kontroliše revnosni blagajnik V3 razreda Osnovne škole u Verićima.

Loading...

Vodi i evidenciju, 10, 20, 50 feninga, ili marka, svejedno je – jednako od srca.

Ideja je potekla od učiteljice, mi smo svakoga dana odvajali novac od užine kako bi pomogli drugim ljudima. Naše malo nekome znači mnogo više“, kazala je Marija Popović, učenica 5. razreda

Marija Popović
Marija Popović

“Svaki dan smo davali po 20-30 feninga. Za djecu koja nemaju, jer kako bi se mi sada osjećali da nemamo”, rekao je Jakov Stojnić, učenik 5. razreda.

Jakov Stojnić
Jakov Stojnić

Za par mjeseci rastaju se sa učiteljicom Gordanom. Pored gradiva, usadila im je ih je kaže čast, poštenje, poštovanje.

Već smo 3 puta dali novac, imamo svog blagajnika, koji je zaslužan za to. On vodi računa o tome, cijena je simbolična, ko koliko može. Odvajali su od slatkiša, grickalica, jer sam rekla da njihovo malo nekome znači mnogo. Koliko samo djece u svijetu gladuje i dnevno umre od gladi“, komentarisala je Gordana Bakurek, učiteljica.

Gordana Bakurek, učiteljica
Gordana Bakurek, učiteljica

Područna škola u Verićima ove godine bilježi upis više prvačića. Škola je dobila novi krov, centralno grijanje. Direktor ističe da dok se čuje dječija graja iz škola, sela žive.

Ja sam ovdje kao učitelj radio 23 godine, a mještani, djeca, su se svaki put odazvali na bilo koju humanitarnu akciju. Ovo su domaćinski krajevi, kad dođete u proljeće vidi se kako su lijepa dvorišta, selo, dobri su domaćini“, rekao je Duško Petrović, direktor osnovne škole “Milutin Bojić” Verići.

Duško Petrović, direktor OŠ Milutin Bojić
Duško Petrović, direktor OŠ Milutin Bojić

Uvijek mene pitaju, a koliko su u stvari djeca dala novca. Da vam kažem, nemam pojma. Ja kad sam vidio tu kesu novca, to je mene toliko dirnulo. Ruke kad se slože, sve se može ja ću da kažem ipak da u Banjaluci i šire ima jako puno dobrih ljudi“, istakao je Miroslav Subašić iz Mozaika prijateljstva.

Miroslav Subašić, Mozaik prijateljstva
Miroslav Subašić, Mozaik prijateljstva

U dobre, suosjećajne ljude, uzorne građane, izrašće ova potkozarska djeca, vjeruju njihovi učitelji. Oni, tako mali od svoje užine su odvajali, te nekome obezbijedili topli obrok.

Izvor
N1
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!