Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Treća godišnjica stradanja Dženana Memića: Voljeni odlaze voljenom

Danas, 8.2.2019. godine navršavaju se tri godine od stradanja mladića Dženana Memića koji je pod još uvijek neutvrđenim okolnostima u noći 8. februara 2016. godine, šetajući Velikom alejom u društvu djevojke Alise Mutap, zadobio povrede glave i nakon sedmodnevne borbe izgubio život. Preminuo je 15. februara 2016. godine na KCUS-u.

Njegova porodica majka Munevera, otac Muriz i sestra Arijana, kao i drugi članovi porodice i prijatelji već tri godine vode borbu za istinu o njegovoj smrti. Porodica Memić u protekle tri godine više puta je organizirala proteste u Sarajevu tražeći od institucija da rade svoj posao, sprovedu odgovarajuću istragu i pronađu odgovorne za smrt mladića.

Optužnica za saobraćajnu nesreću koju je podiglo Tužilaštvo KS protiv Ljube i Bekrije Seferovića rezultirala je oslobađajućom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu u julu 2018. godine nakon nešto manje od dvije godine sudskog procesa. Sud je utvrdio da nema dokaza koji upućuju na to da se uopšte i dogodila saobraćajna nesreća kao i da povrede na Dženanu Memiću ne odgovaraju onim iz saobraćajne nesreće. Na slučaju Dženan Memić izmijenjalo se čak osam tužilaca pod nadzorom glavne tužiteljice Dalide Burzić.

Dženanov otac Muriz sve ovo vrijeme ponavljao je riječi glavne tužiteljice: “On njega nije htio ubiti.” Hiljadu puta zatražio je da kaže na koga je mislila pozivajući je i na javno sučeljavanje. Tek krajem prošle godine protiv Burzić je pokrenut disciplinski postupak zbog disciplinskih prekršaja propisanih članom 57. Zakona o VSTV-u BiH i to: tačka 22: „ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“, tačka 23: „bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“.

– Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije s oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet „Memić“, kao i javnih istupa vezanih za isti predmet”, saopšteno je iz VSTV-a u decembru 2018. godine.

Tužilaštvo BiH prije nekoliko mjeseci je otvorilo predmet o ubistvu Dženana Memića gdje je u tri navrata već saslušavan Muriz Memić na njemu poznate okolnosti o ubistvu sina. Uskoro će uslijediti i iskazi brojnih drugih osoba koje su bile uključene u slučaj Memić.

Danas, na treću godišnjicu stradanja Dženana Memića u Sarajevu će biti održana promocija pjesme “Voljeni odlaze voljenom” posvećena mladiću čije je ime u prijevodu značilo – voljen. Grupa umjetnika i kompozitora u sastavu Bajraktarević Mehmed, Huseinbegović Eldin, Kadić Lamija, Muzaferija Armin, uz podršku Hayat produkcije, odlučila je dati svoj doprinos borbi porodice Memić da se dokaže istina i zadovolji pravda.

– Tri godine naša porodica svoju tugu pokušava uramiti saburom, tražeći da nadležni državni organi procesuiraju i kazne odgovorne za njegovu smrt. Tri godine jedan babo saburom čuva ukradeni osmijeh, majka uskraćeni zagrljaj. Tri godine gledamo neotkinutu suzu u oku nastalu od radosti dok je milovala usnulu svilu, i teški pogled u daljinu dok grumeni zemlje zatvaraju i posljednja vrata nadi da će radost opet biti na okupu. Očeva želja je bila da iza našeg Dženana ostane neki trag, vječno sjećanje na njega – objavila je sestra ubijenog mladića Arijana Memić.

Izvor
Patria
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button