Magazin

Kako da Vas ne bole noge ako ste često u štiklama

Činjenica je da žena u visokim štiklama izgleda neopisivo atraktivno. Međutim, nošenje visokih potpetica uvijek sa sobom nosi i određenu dozu neprijatnosti. One često žuljaju kožu na vrlo bolan način, a tu je i bol koji se javlja u stopalima ili nogama.

Ali postoji i nekoliko načina da odaberete savršene cipele sa štiklom a da izbjegnete neprijatan bol…

Loading...

Odgovarajuća visina štikli za svakodnevno nošenje

Bez obzira na to koliko volite visoke štikle, za svaki dan je najbolje da se odlučite za malo skromnije varijante.

Često nošenje visokih potpetica šteti vašem zdravlju i to mnogo, i nanosi traume zglobovima, koljenima i ligamentima, dugoročno posmatrano. Takođe, mogući su problemi i sa kičmom.

Kažu da ljepota boli. Ali uz nekoliko praktičnih savjeta to možete izbjeći:

  • Najjednostavnija stvar koju možete uradite je da se držite ljekarskih savjeta – ljekari vjeruju da visina štikle za svakodnevno nošenje ne bi trebala da prelazi 4 centimetra. Ova visina je najmanje škodljiva, smanjuje opterećenje kičme i ne uzrokuje degenerativne promjene na koštanom tkivu.
  • Još jedna opcija za izbor komfornih cipela je da obratite pažnju na razdaljinu između štikle i zaravnjenog dijela tj. đona (mjereno od prednje ivice štikle do zadnje ivice zaravnjenog dijela. Što je viša potpetica, to će biti kraća ova distanca. Udaljenost od 6 centimetara se smatra bezbjednom – ako je ona tolika, stopala stoje pravilno uz maksimalnu stabilnost.

Komforna i bezbjedna visina za štikle na obući za posebne prilike

Za izbor „svečanijih“ cipela će Vam trebati malo složeniji trik. Međutim, ne brinite – vrijedno je toga, jer će Vam slijedeće metode pomoći da odaberete idealnu visinu štikli za Vas kao pojedinca. Dobra vijest je da će u većini slučajeva, potpetica biti viša od 2-4 centimetra.

  • Prva metoda se oslanja na pojedine specifičnosti tijela. Morate izmjeriti svoju visinu i dužinu nogu od kukova do stopala i potom se osloniti na slijedeću formulu: (visina/dužina nogu – 1,61)*10. Kao rezultat ćete dobiti mjeru idealne visine štikle za Vašu petu.
  • Druga metoda zahtjeva krojački metar. Sjedite komforno na stolicu i ispružite jednu nogu ispred Vas. Nemojte zatezati stopalo, samo ga opustite. Izmjerite razdaljinu od pete do uzvišenja ispod palca noge. Ova mjera koju ćete dobiti će predstavljati idealnu visinu pete za Vas jer će biti jednaka prirodnom nagibu stopala i tako ga više nećete prekomjerno zamarati.

Neke druge sitnice

Veličina: Kako bi spriječile bolove u nogama, žene se dosta trude da izbjegnu cipele koje su manje od njihove prirodne veličine stopala. I to je naravno u redu, jer je definitivno bolje uzeti veći broj. To omogućava da u cipele stavite silikonsku postavu koje će Vam povećati nivo komfora.

Materijal: Po pravilu, obuća napravljena od vještačkih materijala je vrlo gruba i potrebno joj je mnogo više vremena da se oblikuje prema prirodnim oblinama stopala i prstiju. Kao rezultat toga dolazi do pojave žuljeva i kožnih rogova. Najkomfornije cipele su one koju su napravljene od prirodne kože ili prirodne izvrnute kože.

Vrh pete i položaj peta: Kao što smo to već pomenuli, stopala ne bi trebalo da budu ni preterano ograničena u obući niti bi trebalo da budu isuviše slobodna. Vaše stopalo bi jednostavno trebalo da bude fiksirano obućom.

Da biste shvatili koliko je odabrani par cipela zaista udoban za vas, ne budite lijeni i nemojte da vam je neprijatno dok ih isprobavate u prodavnici, slobodno prošetajte.

Takođe obratite pažnju i na položaj pete – ona ne bi trebala da bude „krivudava“ – ni spolja ni iznutra. Ukoliko jeste, ove cipele će Vam praviti previše problema kada ih budete nosili i takođe će se i vrlo brzo istrošiti.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!