Kultura

Ćućić: Očuvanje jezika ključno za očuvanje nacionalnog identiteta

Očuvanje jezika i pisma ključno je za očuvanje nacionalnog identiteta naroda, te je nacionalni zadatak da se djeci u osnovnim i srednjim školama približi značaj učenja i njegovanja srpskog jezika i ćirilice, rekla je pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić.

Ćućićeva je istakla da je neophodno i da se u vannastavnim aktivnostima govori o očuvanju srpskog jezika, te izučava književnost.

Loading...

“Naša kulturna, književna i duhovna tradicija materijalizovana je kroz naš jezik i želimo da djeca čitanjem i saznavanjem obogate svijest, te da dobijemo generacije koje mogu da prepoznaju šta je to važno za identitet naroda, ali i za formiranje ličnosti”, rekla je Ćućićeva, koja je večeras u banjalučkoj Osnovnoj školi “Branko Radičević” prisustvovala programu obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Ona je napomenula da su značajni srpski pisci svoja najveća djela pisali ćirilicom i za njih dobijali međunarodne nagrade, te da od njih treba svi da uče.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se 21. februara sa ciljem podizanja svijesti o značaju maternjeg jezika i multilingvizma.

Ovaj dan je uspostavio Unesko 1999. godine na prijedlog Bangladeša, a obilježava se od 2000. godine.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!