Društvo

Visoke temperature napunile ambulante

Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine napunilo je ambulante širom Republike Srpske, a ljekari navode da se pacijenti najčešće žale na visoku temperaturu, malaksalost, kašalj, te bol u kostima i mišićima.

U banjalučkom Domu zdravlja kažu da je u čekaonicama porodične medicine primjetan veći broj pacijenata sa virusnim respiratornim infekcijama.

Loading...

– To je i očekivano jer se radi o infekcijama sezonskog karaktera koje se javljaju u ovo doba godine. Pacijenti se žale na povišenu tjelesnu temperaturu koja ide iznad 38 stepeni, grlobolju, te suv, nadražajan ili produktivan kašalj. Javlja se i malaksalost, te bolovi u mišićima i kostima. Najčešće komplikacije koje se javljaju su upale sinusa i pluća – rekli su u Domu zdravlja Banjaluka.

Veći broj pacijenata u posljednjih desetak dana primjetan je u i dobojskim ambulantama porodične medicine.

– Uglavnom se radi o akutnim respiratornim infekcijama. Da li to ima veze sa trenutnim temperaturama, ne znam, ali evidentan je porast broja posjeta pacijenata našim ambulantama. Oporavak oboljelih je spor, a opšta malaksalost traje i do sedam dana – rekla je epidemiolog u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Doboj Milena Brkić i naglasila da je posljednjih nekoliko dana primjetan i veći broj pacijenata sa stomačnim virozama.

Direktor Doma zdravlja Derventa Mirko Šaran kaže da u ovoj zdravstvenoj ustanovi za sada ne bilježe porast broja pacijenata, ali da se to može očekivati narednih dana zbog vremenskih prilika.

– Inače, sezona gripa u Derventi ove godine nije bila izražajna – rekao je Šaran.

U Domu zdravlja Gradiška ističu da u posljednje vrijeme konstantno bilježe pad broja oboljelih, te se nadaju da će tako biti i narednih dana.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!