Svijet

Papa ljubio stopala vođama Južnog Sudana

VATIKAN – Papa Franjo u četvrtak je učinio gest bez presedana kada je kleknuo i poljubio stopala vođama Južnog Sudana koji su prethodno međusobno ratovali i pozvao ih da se ne vraćaju građanskom ratu.

Papa je predsjedniku Južnog Sudana Salvi Kiru, njegovom bivšem zameniku i vođi pobunjenika Rijeku Mačaru i trojici potpredsjednika poručio da treba da poštuju primirje koje su potpisali i da se posvete formiranju vlade nacionalnog jedinstva sljedećeg mjeseca, javio je Rojters.

Loading...

“Molim vas kao brat da ostanete u miru. Molim vas svojim srcem, krenimo napred. Biće mnogo problema, ali oni nas neće nadjačati. Rešite vaše probleme”, rekao je papa.

Kako prenosi britanska agencija, na zaprepašćenje južnosudanskih lidera 82-godišnji papa, kleknuo je uz pomoć svojih saradnika kako bi poljubio cipele dva glavna protivnika i nekoliko drugih ljudi u sobi.

Vatikan je okupio vođe Južnog Sudana u papinoj rezidenciji u pokušaju da tokom 24-časovne molitve zaliječe gorke podjele, mjesec dana prije nego što je predviđeno da se u ratom razorenoj zemlji formira vlada nacionalnog jedinstva.

Kako dodaje britanska agencija, papin gest je učinjen u kontekstu napetosti zbog državnog udara u susednom Sudanu, koji bi mogao potkopati nestabilni mirovni sporazum koji je okončao petogodišnji građanski rat u Južnom Sudanu.

Južni Sudan je postao nezavisan od Sudana 2011. godine, ali je poslije dvije godine izbio građanski rat između Kirove vlade i pobunjeničkog pokreta na čelu sa Mačarom.

U sukobu, koji je uništio privredu zemlje, poginulo je na desetine hiljada ljudi, a procjenjuje se da je četvrtina od 12 miliona stanovnika raseljena.

Južni Sudan je postao 193. članica Ujedinjenih nacija 14. jula 2011. godine.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!