Društvo

Bivši major: SAD htjele da bombarduju SRJ po svaku cijenu

BEOGRAD – Bivši francuski major Pjer-Anri Binel, koji je kao šef kabineta francuskog predstavnika pri NATO, svojim djelovanjem doprinio odlaganju bombardovanja SRJ 1999. godine, izjavio je da su Amerikanci željeli da bombarduju SRJ po svaku cijenu.

Loading...

Prije dvije decenije je Binel svojoj “srpskoj vezi”, generalu Vojske SRJ Jovanu Milanoviću, iz ljudskih pobuda, dostavio plan mogućih NATO ciljeva u Srbiji, pokušavajući da spriječi bombardovanje.

Binel je za današnje “Večernje novosti” na pitanje da li je NATO zbog njegove akcije odložio bombardovanje, koje je inače bilo planirano za 12. oktobar 1998, izjavio da je početak bombardovanja odložen iz više razloga.

“Prije svega zato što je Milošević povukao specijalne snage sa Kosova, pa je politički komitet NATO odlučio da zaustavi operaciju, što je iznerviralo Amerikance. Poslije je čitava njihova diplomatija dovela do onoga što se desilo u martu. Približavala se i zima, meteorološki uslovi su, takođe, igrali ulogu”, obrazložio je Binel.

Kako dodaje, NATO je prvobitno mislo da će se cijela akcija završiti mnogo ranije i da su u Alijansi mislili da će sve biti završeno za mjesec dana.

Sud u Parizu je Binela zbog špijunaže ražalovao i osudio na pet godina zatvora, od čega tri uslovno. Iz ćelije je, sa skraćenom kaznom, izašao uzdignute glave na proljeće 2002. godine, napustio je vojsku i počeo da radi kao geometar.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!