Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Samo 36 ulica nazvano po ženama

BANJALUKA – Po ženama koje su ostavile trag u književnosti, koje su kroz istoriju učinile značajno djelo ili su ostale upamćene iz neke druge oblasti, nazvano je 36 ulica u gradu, rekli su u Gradskoj upravi.

Na teritoriji grada od oko 680 ulica samo mali dio njih, odnosno tek svaka dvadeseta, dobio je naziv po ženama. U posljednjih pet godina, od 69 imenovanih ulica samo njih četiri nose žensko ime, a to su Diana Budisavljević, Milunka Savić, dr Danica Perović i Mileva Marić. Iako je ulica imenica ženskog roda, u nazivima uglavnom stoje muška imena.

Ulice najčešće nose imena književnika, boraca, glumaca, manastira, ali i nazive koji su specifični za stanovnike određenih ulica.

Bulevar Desanke Maksimović u naselju Starčevica dobio je ime po ovoj velikoj pjesnikinji, pripovjedaču i romansijeru, koja je objavila oko 50 knjiga i napisala neke od najljepših ljubavnih pjesama.

Ulice često dobijaju imena po značajnim istorijskim ličnostima, a jedna od njih je i carica Milica, po kojoj je nazvana ulica u naselju Obilićevo. Carica Milica je nakon smrti svog muža, kneza Lazara, koji je poginuo 1389. godine u Kosovskoj bici, upravljala narodom i državom.

Jedna od ulica u naselju Borik nosi naziv Majke Knežopoljke, po majci koja je dala tri sina za slobodu. Njeni sinovi Srđan, Mrđan i Mlađan poginuli su u fašističkoj ofanzivi.

Marija Bursać, partizanka i prva žena heroj, bila je neustrašivi borac, a danas jedna ulica u centru održava sjećanje na nju i nosi njen naziv.

U naselju Česma nalazi se Ulica dr Danice Perović, koja je bila nosilac Partizanske spomenice 1941. godine i drugih jugoslovenskih odlikovanja.

Mnoge Banjalučanke s kojima smo razgovarali smatraju da bi mnogo više ulica trebalo da ima nazive po ženama koje su ostavile značajan trag u prošlosti i učinile značajna djela i aktivnosti za Banjaluku.

“Ne znam mnogo ulica koje su nazvane po ženama. Smatram da bi trebalo da ih bude više jer su žene kroz istoriju pokazale da su sposobne i da zaslužuju to”, rekla je jedna Banjalučanka.

Dodala je da u njihovom neselju samo jedna ulica nosi naziv po ženi i to Ulica svete Ognjene Marije.

Četiri ulice u gradu nose kombinaciju muško-ženskog naziva, a to su Braće Mažar i majke Marije, Braće i sestara Kapor, Braće i sestara Glumac i Braće i sestara Oljača.

Inicijativu za davanje imena naselju, ulici ili trgu mogu pokrenuti zainteresovani građani, organizacije i institucije. Inicijativa se pokreće pismenim putem, uz obrazloženje prijedloga.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button