Kultura

Pokrenut projekat “Muzeji u pokretu”

BANJALUKA – Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pokrenuo je danas novi projekat “Muzeji u pokretu”, čiji je cilj poboljšanje kvaliteta edukativne saradnje muzejskih ustanova sa osnovnim školama, ali i pružanje prilike da mališani iz sredina koje nemaju muzej, budu upoznati o njihovom radu i sadržajima.

Loading...

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković navela je da je riječ o zajedničkom projektu sa Zemaljskim muzejom BiH, te da ima za cilj i doprinos jačanju obrazovnih kapaciteta kako muzeja, tako i školskih ustanova.

“Kustosi ova dva muzeja kroz niz edukativnih programa osnovcima će predstaviti rad muzeja, njihovu ulogu i značaj u društvu, te ukazati da muzeji mogu biti i zanimljivi”, rekla je Vujkovićeva novinarima u Banjaluci.

Vujkovićeva je istakla da je u okviru projekta “Muzeji u pokretu” predviđen niz organizovanih posjeta muzejima, ali i školama u 28 opština i gradova u BiH, kao što su Sarajevo, Trebinje, Bijeljina, Doboj i mnoga druga mjesta koja nemaju muzeje.

“Ovaj projekat želi da predstavi muzeje posebno djeci koja nemaju priliku da posjete ove institucije kulture, te koja nikada nisu bila u muzeju i nemaju predstavu šta tamo može da se vidi”, rekla je Vujkovićeva.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić rekao je da je osnovni problem društva to što se pristup kulturi svodi na nekoliko većih centara.

“Naša dužnost je da u mjeri u kojoj možemo doprinesemo da se taj problem razbije, te nam je zadovoljstvo što ćemo ovim projektom, zajedno sa Muzejom savrmene umjetnosti, ukazati da su kultura i umjetnost jedno, te da ih ne treba razdvajati”, rekao je Sijarić.

Projekat “Muzeji u pokretu” realizuje se u okviru projekta “Dijalog za budućnost – jačanje socijalne kohezije u BiH”, koji sprovode Unesko, UNDP i Unicef u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH.

Direktor Kancelarije Uneska u BiH Siniša Šešum istakao je da je cilj ovih aktivnosti da se postigne dijalog između svih aktera u BiH, kako bi mogla biti kreirana bolja budućnost za mlade.

“Želimo promovisati kulturu kao faktor pomirenja, ali i kao značajan faktor razvoja, jer su muzeji izvori znanja i mogu pružiti veliku podršku obrazovnom sistemu”, rekao je Šešum.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!