Politika

Sudija tribunala u Hagu: Doživotna kazna Karadžiću gubi ljudskost

BEOGRAD – Jedan od dvojice sudija Međunarodnog mehanizma za krivične tribunale u Hagu koji je bio protiv doživotne kazne Radovanu Karadžiću, Španac Hose Rikardo de Prada Soleansa (62), objasnio je u izdvojenom mišljenju da smatra da ga je trebalo osuditi na 40 godina, jer “kazna u bilo kom trajanju ne može izgubiti svoju ljudskost”, što se dešava s doživotnom.

“Prvostepena presuda od 40 godina predstavlja dugotrajnu kaznu ako se uporedi s produžetkom ljudskog života. Kazna u bilo kom obliku ne smije izgubiti svoju ljudskost, i to je ono što određuje razliku između zakonski civilizovanog odgovora i plemenske osvete”, napisao je De Prada, prenose današnje “Večernje novosti”.

De Prada je postao sudija 1986. godine, a radio je u Krivičnom odjeljenju Nacionalnog suda Španije specijalizovanog za organizovani kriminal, tešku korupciju, ratne zločine i terorizam.

Od 2005. do 2007. godine bio je sudija Apelacionog suda veća BiH, gdje je osudio trojicu Srba zbog zločina protiv čovječnosti, a od 2011. godine je sudija Mehanizma u Hagu.

Drugi sudija koji nije glasao za doživotnu kaznu Karadžiću bio je Portugalac Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!