Kultura

„MJESTO AGONIJE I STRADANJA“ U Bijeljini promovisana knjiga „Jasenovac-Balkanski Aušvic“

U organizaciji Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini je promovisana knjiga „Jasenovac-Balkanski Aušvic“, izraelskog istoričara Gideona Grajfa.

Loading...

Autor, koji je četiri godine intenzivno istraživao ovu temu, istakao je da je Jasenovac bio imperija smrti, mjesto agonije i stradanja, a da su u hrvatskim logorima egzekutori uživali u mučenju i bili suroviji od Nijemaca.

– Ustaše su na 57 načina u kompleksu Jasenovac koji se na 46 kvadratnih kilometara ubile minimalno 700.000 Srba, oko 40.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada Roma. Ne smijemo to zaboraviti niti dozvoliti da se ovako nešto ponovo dogodi. Ovim djelom sam želio osuditi sve one koji su činili ove zločine – rekao je Grajf.

Boban Stoiljković iz „Knjige komerc“, izdavačke kuće iz Beograda, koja je objavila ovo djelo ističe da cilj ove multidisciplinarnе studijе, na srpskom, jevrejskom i engelskom jeziku, jeste da probudi svijest čovječanstva o potrebi suprotstavljanja svakoj rasnoj, religijskoj i ideološkoj isključivosti i povredi ljudskih prava.

Izraelski istoričar Gideon Grajf, glavni istraživač je Instituta za Holokaust “Šem Olam” i predsjedavajući Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina, koju je osnovala Vlada Republike Srpske.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!