Privreda

Švajcarska kompanija kupila potraživanja RS u fabrici “Birač”

BANJALUKA – Predstavnici institucija i javnih preduzeća RS potpisali su u petak sa “Batagonom” ugovore o prodaji ukupno 43 miliona KM potraživanja od Fabrike glinice “Birač” u stečaju, a švajcarska kompanija ima mjesec dana da uplati Srpskoj taj iznos, potvrdio je za portal Capital.ba direktor Fonda PIO RS Mladen Milić.

Loading...

“Batagon” je po nominalnoj cijeni kupio sva potraživanja koja u FG “Birač” imaju Ministarstvo finansija, Poreska uprava RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, te “Elektro-Bijeljina”, a koja ukupno iznose 43 miliona KM.

Potraživanja Ministarstva finansija RS od FG “Birač” iznose 11 miliona KM, Poreske uprave RS 12,7 miliona KM, Fonda PIO oko četiri miliona, a preostali izos potražuju Fond zdravstvenog osiguranja RS i “Elektro – Bijeljina”.

“Svi ovi povjerioci su u petak potpisali ugovor o prodaji potraživanja. ‘Batagon’ ima rok od 30 dana da uplate novac, a ako to ne učine ugovor postaje ništavan”, rekao je Milić za CAPITAL.

“Batagon” će u narednom periodu preuzeti mjesto Republike Srpske u Skupštini i Odboru povjerilaca FG “Birač” i kao najveći povjerilac imati najviše glasova u upravljanju ne samo fabrikom, već i njenim kćerkama firmama, poput najvažnije i najprofitabilnije “Alumine” Zvornik.

“Batagon se krajem prošle godine pojavio u Republici Srpskoj kada je kupio hotel “Bistrica” na Jahorini.

Pored toga, “Batagon” je krajem februara postao i vlasnik više od 22 odsto bijeljinske Pavlović International Banke.

(Capital.ba)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!