Hronika

Utvrđen uzrok nesreće u rudniku kod Srebrenice

BANJALUKA – Nesreća u kojoj su poginula dva rudara u jami “Braćan” kod Srebrenice dogodila se usljed odrona materijala prilikom izvođenja radova na podgrađivanju hodnika, čiji je cilj upravo osiguranje iskopa, sprečavanje urušavanja i zaštita radova i radnika, saopšteno je danas iz Inspektorata Republike Srpske.

Iz Inspektorata su naveli da su u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem radovi u jami “Braćan” izvođeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom i da su preduzete propisane preventivne mjere zaštite na radu.

“Propisane su procedure izvođenja radnih operacija, a radnici su bili upoznati o njima. S obzirom da je potrebno uraditi uputstvo za sanaciju zarušenog otkopnog hodnika u kojem se dogodila nezgoda, rudarski inspektor je putem Knjige rudarskog nadzora zabranio dalje izvođenje radova u ovoj prostoriji dok se ne izvrši sanacija i osiguraju bezbjedni uslovi za rad, a što će biti potvrđeno i rješenjem inspektora”, dodali su iz Inspektorata.

U saopštenju se napominje da je dio poslova na podgrađivanju izvršen bez poteškoća dan prije nesreće, a da je rudarski nadzornik u toku smjene u nekoliko navrata obilazio radilište i nije primijetio “trusenje” materijala, niti bilo kakvu promjenu na podgradi prostorije.

“Po prijemu smjene, rudarski nadzornik je rasporedio radnike po radilištima i izvršio obilazak radilišta, i ništa nije ukazivalo da bi moglo doći do obrušavanja materijala u narednoj dnevnoj smjeni”, naveli su iz Inspektorata.

Uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno je da jama “Braćan” posjeduje rješenje Ministarstva industrije, energetike i rudarstva kojim se odobrava upotreba i korišćenje izgrađenog rudarskog objekta, te da se radovi na eksploataciji izvode na osnovu Glavnog rudarskog projekta eksploatacije preostalih rezervi rude boksita u ležištu “Braćan”.

“Dio Glavnog rudarskog projekta je i Tehnički projekat izrade jamskih prostorija otvaranja i razrade, kojim je obrađeno i podgrađivanje prostorije, otvaranja i razrade preostalog dijela ležišta. Uputstvom o podgrađivanju horizontalnih i kosih rudarskih prostorija i sanaciji zarušenih prostora detaljno je definisano izvođenje radova podgrađivanja, kao i Posebne mjere zaštite kod podgrađivanja jamskih prostorija”, navodi se u saopštenju.

U privrednom društvu “Boksit” Milići organizovana je Služba zaštite na radu, a radnici su prošli obuku i provjeru znanja iz oblasti zaštite na radu.

“Izvršen je pregled i ispitivanje ličnih zaštitnih sredstava i opreme za spasavanje, redovno se vrše periodični pregledi opreme i mehanizacije koja se koristi, a radnici su prošli periodične ljekarske preglede. Inspektoru su predočena Uputstva za rad za sva radna mjesta, Akt o procjeni rizika na radnom mjestu i u radnoj sredini, te dokaz o zaduženju radnika ličnim zaštitnim sredstvima”, naglasili su iz Inspektorata.

Povodom nesreće u kojoj su poginula dva rudara u jami “Braćan” koju eksploatiše Kompanija “Boksit” Milići republički rudarski i geološki inspektor izvršili su nadzor u dijelu svojih nadležnosti.

Predmet kontrole bila je tehnička dokumentacija za izvođenje radova, usklađenost radova sa projektnom dokumentacijom, posjedovanje odobrenja za upotrebu rudarskog objekta u kojem se dogodila nesreća, organizovanje i vršenje poslova zaštite na radu i drugo.

Rudari Slaviša Žugić /44/ i Branislav Ostojić /30/ stradali su 22. marta u jamskom kopu “Braćan” na području opštine Srebrenica kada ih je zatrpala veća količina materijala.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!