Privreda

Opet porasle cijene nafte, hoće li i gorivo opet poskupjeti?

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle, no njihov je rast bio ograničen zbog straha ulagača da će usporavanje rasta najvećih globalnih ekonomija izazvati slabljenje potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1 posto, na 65,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 56,05 dolara.

Loading...

OPEC smanjuje proizvodnju

Podršku cijenama pružaju vijesti da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri na čelu s Rusijom, pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno.

Dodatnu im podršku pruža i smanjenje proizvodnje u Venezueli i Iranu zbog američkih sankcija.

Uz to, ulagači se nadaju trgovinskom dogovoru između SAD-a i Kine, što bi moglo uticati na stabilizaciju rasta kineske i globalne ekonomije.

No, zasad je to samo nada jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Usporavanje rasta globalne ekonomije

U petak je objavljeno da je u SAD-u u februaru broj zaposlenih porastao za samo 20.000, što je najmanji rast od kraja 2017. godine, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali 180.000.

Ti podaci ukazuju na usporavanje rasta američke ekonomije u prvom tromjesečju ove godine, što je dodatno zabrinulo ulagače, ionako pokolebane zbog slabih pokazatelja iz Kine, koji ukazuju na daljnje usporavanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije.

Kineski je izvoz, naime, u februaru pao za 20,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njegov najveći pad u tri godine i znatno veći od 4,8 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

To ukazuje na slabost inostrane potražnje, dok na slabljenje domaće potražnje ukazuje podatak o 5,2-postotnom padu uvoza, većem u odnosu na 1,4 posto koliko su očekivali analitičari.

Uz to, prošle sedmice je Evropska centralna banka (ECB) znatno smanjila procjene rasta ekonomije eurozone u ovoj godini, s prethodnih 1,7 na 1,1 posto, što potvrđuje da se rast najvećih svjetskih ekonomija usporava.

To je izazvalo oštar pad cijena dionica na svjetskim berzama.

„Ako se nastavi pad cijena dionica, to bi moglo pritisnuti i cijene nafte”, kaže Brian LaRose, analitičar u kompaniji United-ICAP.

Rekordna proizvodnja u SAD-u

I dok makroekonomski podaci najavljuju usporavanje rasta ili čak slabljenje potražnje za naftom, proizvodnja u SAD-u i dalje se kreće na rekordnim nivoima od oko 12 milijuna barela dnevno, što je dosad najviši nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Ipak, moguće je očekivati smanjenje proizvodnje u SAD-u, s obzirom da je u petak kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen treću sedmicu zaredom.

Broj aktivnih postrojenja smanjen je za njih 9, na ukupno 834, što je njihov najmanji broj od maja prošle godine.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako cijene nafte porastu, te planove bi mogli i odgoditi.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!