Magazin

Šta ne smijete raditi ako u auto naspete pogrešno gorivo?

Jako teško je da dizel gorivo natočite u automobil pogonjen benzinskim agregatom, jer su cijevi dizelske pumpe šire, odnosno otvor na benzinskom rezervoaru je uži. Ali ukoliko to uspijete i ako tokom točenja shvatite šta ste učinili, prekinite punjenje.

Loading...

Pozovite stručnjaka i utvrdite da li ste natočili više od pet odsto kapaciteta rezervoara. Struka kaže da u tom slučaju treba samo nastaviti točiti ispravno gorivo i štete neće biti.

Ako u dizelaša natočite benzin i nekim čudom upalite motor, preći ćete najviše 100 metara prije nego što se ugasi. Moderni dizelaši funkcionišu pod visokim pritiskom i tolerancija na pogrešno gorivo je minimalna.

Kada benzin uđe u dizelski sistem, on djeluje kao razređivač, pri čemu se gube svojstva podmazivanja, pa će i sistem zadužen za to pretrpjeti znatnu štetu. U tom slučaju se moraju zamijeniti filter, brizgaljke, katalizator, senzori itd.

Njihova zamjena zahtijeva puno radnih sati pa se pripremite na veliki trošak. A ako ste učinili obrnuto, u većini slučajeva auto će nastaviti da radi, ali će “čaditi” i neće imati snage. Tad ne treba dodavati gas i pokušavati “pročepiti” motor jer svakom sekundom šteta postaje veća. Pozovite vučnu službu i auto otpremite do servisa.

Gasi i ne pali ponovno

Dizel će se ugasiti nakon sto metara. Ne palite ga opet jer rizikujete štetu od više stotina maraka.

U servis

Benzincu će isprazniti rezervoar i očistiti ili zamijeniti brizgaljke i filter.

Ne dodavati gas

U slučaju da u benzinca naspete dizel, auto će brzo početi da čadi. Nemojte dodavati gas i pokušavati “pročepiti” motor jer svakom sekundom šteta postaje veća.

(24sata.hr)

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!