Svijet

Počelo suđenje ISIL-ovki: Djevojčicu do smrti držala na suncu i bez vode

MINHEN – U Minhenu je danas počeo proces protiv njemačke državljanke koja se 2014. priključila jedinicama Islamske države u Iraku, a optužena je za članstvo u terorističkoj organizaciji, zločin protiv čovječnosti te učešće u ubistvu jedne petogodišnje djevojčice.

Optuženoj 27-godišnjoj njemačkoj državljanki Dženifer V., iz mjesta Lone u saveznoj pokrajini Donja Saska, optužbom se stavlja na teret da je 2014. otputovala u Irak da bi se tamo pridružila jedinicama ISIL-a.

Loading...

Prema navodima državne tužiteljke Klaudije Gorf, 27-godišnja Njemica je djelovala kao pripadnica šerijatske policije i nekoliko je mjeseci naoružana patrolirala u okupiranim gradovima Faludži i Mosulu i upozoravala žene koje nisu bile odjevene shodno islamskim običajima.

Prema optužnici, ona je 2015., zajedno sa suprugom, na jednoj tržnici roblja kupila petogodišnju djevojčicu iz vjerske grupe Jezida koju su, zajedno s ostalim ratnim zarobljenicima, pripadnici ISIL-a prodavali u okupiranim područjima.

Nedugo potom bračni par je djevojčicu, kao kaznu zbog mokrenja u krevet, svezanu držao na suncu bez vode, zbog čega je djevojčica umrla nakon kraćeg vremena.

Predsjednik sudskog vijeća prekinuo je suđenje odmah nakon čitanja presude zbog novih opterećujućih dokaza protiv optužene.

Među sutužiteljima je i majka ubijene djevojčice koju zastupa britanska advokatica Amal Kluni, koja se specijalizirala za slučajeve povezane s vjerskom grupom Jezida.

“Jezidske žrtve već predugo čekaju na priliku da bi dale iskaz pred sudom”, rekla je Kluni na početku suđenja.

Proces u Minhenu je prvi proces jednoj povratnici iz redova ISIL-a. Optuženu je Turska 2016. protjerala u Njemačku, gdje je uhapšena prošle godine, prilikom pokušaja povratka na područja pod kontrolom ISIL-a.

(avaz)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!