Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Fond PIO od doprinosa prikupio 861 milion KM

BANJALUKA – Fond PIO Republike Srpske prošle godine po osnovu doprinosa prikupio je 861 milion KM, što je za osam odsto više u odnosu na 2017. godinu, dok je Penzijski rezervni fond (PREF), čiji je osnivač Fond PIO, ostvario dobit od 6,1 milion KM.

Mladen Milić, direktor Fonda PIO, rekao je danas da se direktno iz doprinosa u prošloj godini prikupilo 82 odsto budžeta Fonda PIO, dok je država, odnosno Republika Srpska obezbijedila nedostajuća sredstva od oko 190 miliona KM.

“Ukupni prihodi Fonda po osnovu doprinosa bili su 861 milion KM, a rashodi milijardu i 69 miliona KM”, rekao je Milić nakon sjednice Upravnog odbora Fonda PIO, na kojem je usvojen Nacrt izvještaj o radu Fonda u 2018. godini.

U Republici Srpskoj trenutno ima oko 264.000 penzionara, a tokom prošle godine penzija, koja je u prosjeku iznosila oko 370 KM, povećana je efektivno za 4,61 odsto i trenutno predstavlja oko 42 odsto prosječne plate.

“Imamo pozitivne trendove i u strukturi korisnika prava, odnosno stalni porast korisnika prava na starosnu penziju. S druge strane se stalno smanjuje broj korisnika prava na porodičnu i invalidsku penziju”, rekao je Milić.

Kada je u pitanju poslovanje PREF-a, u 2018. godini ostvarena je neto dobit u iznosu od 6.129.059 KM, što je za 22,4 odsto više u odnosu na 2017. godinu. Na sjednici Upravnog odbora Fonda PIO donesena je Odluka o isplati dobiti, prema kojoj će se Fondu PIO Republike Srpske isplatiti dividenda u iznosu od 5.084.827,69 KM, što je za 9,78 odsto više nego prošle godine.

“Nastavljen je trend ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i po osnovu prihoda od kamata na obveznice ostvarili smo prihod od oko 4,8 miliona KM. U odnosu na 2017. godinu neto dobit je za dva odsto veća, a veća je i isplaćena dividenda za 10 odsto”, rekao je Miloš Grujić, direktor PREF-a. 

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button