Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Petričević: Domaćim privrednicima otvaramo vrata razvojnih fondova EU

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da će se predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća domaćim privrednicima otvoriti vrata kada je riječ o pristupu razvojnim fondovima EU.

Petričević je u intervjuu Srni, povodom 100 dana rada resornog ministarstva, rekao da će Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća biti razmatran na predstojećoj sjednici parlamenta Srpske sa ciljem da se definicija ove vrste preduzeća u EU potpuno usaglasi sa onom u Srpskoj.

– Do sada su bili usklađeni samo kriterijumi razvrstavanja po broju zaposlenih, a sada će biti i finansijski kriterijumi. Uz to, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća prerašće u Razvojnu agenciju Republike Srpske, čime će se proširiti podrška preduzetništvu na republičkom i lokalnom nivou kroz povezivanje lokalnih agencija koje će, takođe, dobiti ovu razvojnu komponentu – istakao je Petričević.

On je naglasio da je Akcioni plan, koji bi trebalo da rezultuje povećanjem plata radnika u privredi, pretočen u Prijedlog mjera za unapređenje poslovanja u periodu 2019-2021. godina, i to nakon konsultacija sa resornim ministarstvima, Privrednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca Srpske.

– Taj dokument obuhvata mjere s ciljem snažne podrške zapošljavanju, smanjenju parafiskalnih i administrativnih opterećenja privrede, unapređenju uslova za tehnološki razvoj privrede, kvalitetnijem uvezivanju obrazovanja sa potrebama tržišta rada, uključujući sektorske mjere. Cilj Ministarstva je da se izmjenama Zakona o doprinosima u nekoliko koraka dođe do nivoa opterećenja rada iz 2008. što bi otvorilo prostor za povećanje plata u realnom sektoru – rekao je Petričević.

Petričević je objasnio da Srpska može postati regionalni lider po uslovima poslovanja ukoliko sprovede reforme koje će dovesti do poreskog i administrativnog rasterećenja privrede, na čemu treba usklađeno raditi na svim nivoima vlasti.

– Ubijeđen sam da taj proces možemo sprovesti i za nekoliko godina postati regionalni lider po uslovima poslovanja, što je odlična i neophodna osnova za snažan razvojni zalet i značajniji ekonomski rast. Veliki je broj dobrih poslovnih subjekata, ideja i naučno-istraživačkih projekata koji mogu dati rezultate – naveo je Petričević.

On je rekao da poboljšanje produktivnosti i konkurentnosti domaće privrede zavisi od novih tehnologija, pa je jedan od ciljeva resornog ministarstva uspostavljanje kreditne linije sa niskom kamatnom stopom za privrednike koji žele da unaprijede svoju proizvodnu tehnologiju.

– Vlada će to osigurati kroz model povoljnih kredita u saradnji sa lokalnim bankama ili međunarodnim organizacijama – rekao je Petričević.

Petričević je napomenuo da će se formiranjem registra svih podsticaja izbjeći dupliranje u dodjeli tih sredstava na republičkom i lokalnom nivou, te da će predmetni proces i metod tako postati javan, transparentan i dostupan svim zainteresovanima.

– Podnijeli smo inicijativu prema međunarodnim organizacijama za finansiranje softverskog rješenja za izradu registra – rekao je Petričević.

Ministar je naveo i da koordinišu proces omogućavanja e-registracije poslovnih subjekata, te da su aktivnosti u ovoj oblasti vrlo intenzivne kako bi privrednici u dogledno vrijeme mogli da elektronskim putem, odnosno jednostavnije i uz minimalne troškove, registruju svoju djelatnost.

– U saradnji sa Ministarstvom pravde traje digitalizacija sudske arhive, kao jedna od pretpostavki za e-registraciju. Očekujemo da ovaj proces bude gotov do kraja godine, a u finalnoj fazi je usaglašavanje projektnog zadatka za softversko rješenje za e-registraciju – rekao je Petričević.

On je naglasio da je resorno ministarstvo korisnik projekta “Evropski akt o malom biznisu kao okvir strategija i politika za mala i srednja preduzeća u BiH” u okviru kojeg je koncipiran mehanizam za podršku sprovođenju strategija razvoja malih i srednjih preduzeća.

– Projekat finansira Švedska, a sprovodi Agencija za razvoj preduzeća-EDA Banjaluka. U Srpskoj je početkom godine raspisan prvi javni poziv za ukupno 90.000 KM koji se odnosi se na dostavljanje koncepata projekta. Naime, projektna intervencija odnosila se na sprovođenje mjera podrške razvoju preduzetništvu žena u Srpskoj i trenutno se radi na razradi projektnih ideja odabranih aplikanata – otkrio je Petričević.

Petričević je rekao i da je resorno ministarstvo sa organizacijom “Katolik relif servisis” potpisalo protokol kojim je predviđeno da ta organizacija pruži podršku u izradi informacionog sistema sa internet-portalom industrijskih i poslovnih zona u Srpskoj s ciljem stvaranja pretpostavki za podršku jedinicama lokalne samouprave pri promociji njihovih investicionih potencijala.

Ministar je rekao da će zastupati opravdane interese privrednika u smislu podrške zapošljavanju, smanjenja administrativnih opterećenja, unapređenja tehnološke razvijenosti, uvezivanja privrede i tržišta rada, kao i unapređenja infrastrukture kvaliteta, te smanjenja sive ekonomije.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button