Društvo

Smanjenje plata u Doboju naljutilo sindikalce

DOBOJ – Smanjenje plata zaposlenima u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad Doboj više je naljutilo vrh granskog sindikata nego dobojske radnike, pa je danas iz Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS poručeno da odluka o platama manjim za 23 procenta nije zakonita.

Nakon sastanka sa sindikalnim organizacijama “Toplane” i “Vodovoda”, Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS, kazala je da ukoliko se do 15. maja ne povuče sporna odluka, sindikalci će se pozabaviti njenom zakonitošću. 

Loading...

Podsjećamo, odbornici Skupštine grada 16. aprila usvojili su odluku da zbog manjka od milion KM u budžetu plate funkcionerima, službenicima i namještenicima u Gradskoj upravi, te zaposlenima u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad u narednih šest mjeseci budu smanjene za 23 odsto.

“Nekom u Gradskoj upravi je palo na pamet da za četvrtinu smanji radnicima plate koje su ionako jako niske, a direktno budžet grada Doboja apsolutno ne utiče na plate ovih radnika. Mi imamo granski kolektivni ugovor, znači možemo ispregovarati, dogovoriti, a onda će nekom pasti na pamet da tek tako za četvrtinu smanji platu radnicima u narednih šest mjeseci”, izjavila je Vrabičićeva.

Predsjednici sindikalnih organizacija “Toplane” i “Vodovoda” nisu se obratili medijima, pravdajući se time da su stavovi koje je iznijela Vrabičićeva usaglašeni na sastanku koji je prethodio konferenciji za medije, te nismo mogli iz prve ruke dobiti podatke o prosječnim platama zaposlenih u ovim preduzećima.

 “Nemam podatke kolike su plate u ‘Toplani’ i ‘Vodovodu’, ali znam da je prosječna plata u komunalnom sektoru oko 700 KM, što znači da je oko 180 maraka manja od prosječne plate RS”, rekla je Vrabičićeva.

Iz Gradske uprave Doboj poručuju da do rebalansa budžeta plate ostaju smanjene.

“Skupština grada je donijela tu odluku, utemeljenu na zakonu. Ja nisam upoznat s tim da li će oni preispitati zakonitost te odluke. Meni je želja da ta odluka traje što kraće, da nivo plata koji je bio u proteklom periodu vratimo, i to ćemo uraditi. Ono što neko možda nije dobro razumio – nije grad Doboj ostao bez para”, izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, te dodao da su se birajući između smanjenja plata i otpuštanja radnika odlučili na nepopularnu mjeru, s ciljem da ona traje što kraće.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!