Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

“Željeznicama RS” 6,25 miliona maraka

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske na Plan utroška sredstava za period od 1. aprila do 30. juna u iznosu od 6.655.514 KM, od čega subvencije preduzeću “Željeznice Republike Srpske” iznose 6.250.000 KM.

“Aerodromima Republike Srpske” raspoređuje se 155.514 KM, a preduzeću “Pošte Srpske” 250.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Republike Srpske donijela je i uredbu o načinu uskladištenja, čuvanja i raspolaganja robom oduzetom u postupku inspekcijskog nadzora, koja se odnosi na postupanje sa oduzetim šumskim drvnim sortimentima.

Imajući u vidu specifičnost šumskih drvnih sortimenata, kao najadekvatnije rješenje za njihovo uskladištenje, čuvanje i dalje raspolaganje predloženo je da postupanje sa oduzetim šumskih drvnim sortimentima obavlja nadležno šumsko gazdinstvo Javnog preduzeća šumarstva, navodi se u saopštenju.

Rješenje i potvrda o oduzetoj robi dokument je na osnovu kojeg preduzeće “Šume Republike Srpske” preuzima i skladišti šumske drvne sortimente, te, nakon sprovedenog postupka i konačnosti rješenja inspektora o oduzimanju robe, vrši prodaju robe.

U saopštenju se dodaje da javno preduzeće može odmah prodati oduzete šumske drvne sortimente ukoliko su podložni propadanju ili ako njihovo čuvanje iziskuje troškove koji su nesrazmjerno veliki u odnosu na njihovu vrijednost.

Na kraju svakog tromjesečja javno preduzeće izrađuje pregled preuzetih i uskladištenih šumskih drvnih sortimenata, te 60 odsto novčanih sredstava dobijenih od njihove prodaje uplaćuje na račun javnih prihoda Republike Srpske, po odbitku troškova uskladištenja, čuvanja i manipulacije, koji iznose 40 odsto procijenjene vrijednosti oduzetih šumskih drvnih sortimenata.

Vlada Republike Srpske usvojila je i informaciju o realizaciji odluke o definisanju parametara za utvrđivanje strateških preduzeća iz oblasti drvoprerađivačke industrije i utvrđenoj listi strateških preduzeća, prema kojoj 49 subjekata ispunjava uslove za potpisivanje okvirnih petogodišnjih ugovora.

Preduzeće “Šume Republike Srpske”, shodno odluci o definisanju parametara za utvrđivanje strateških preduzeća iz oblasti drvoprerađivačke industrije, sprovelo je proceduru raspisivanja Javnog poziva za prikupljanje podataka od privrednih subjekata.

“Na poziv se prijavilo 77 subjekata koji su u ostavljenom roku dostavili traženu dokumentaciju. Pregled dokumentacije s ciljem utvrđivanja ispunjenosti uslova iz odluke izvršila je Komisija imenovana rješenjem vršioca dužnosti direktora `Šuma Srpske` i utvrdila da 49 subjekata ispunjava uslove za potpisivanje okvirnih petogodišnjih ugovora”, navodi se u saopštenju.

Vlada je zadužila “Šume Republike Srpske” da pristupe potpisivanju okvirnih petogodišnjih ugovora sa utvrđenim strateškim preduzećima iz oblasti drvoprerađivačke industrije.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaduženo je da u saradnji sa Ministarstvom privrede i preduzetništva prati realizaciju potpisanih okvirnih petogodišnjih ugovora i da ažurira listu strateških preduzeća iz oblasti drvoprerađivačke industrije.

Vlada je donijela rješenje o proširenju operativnog budžeta u okviru zakonskog budžeta Republike Srpske za 2019. godinu, osnovnim školama, za period od 1. januara do 30. juna u iznosu od 300.000 KM.

Proširenje operativnog budžeta, u okviru zakonskog budžeta Republike Srpske za 2019. godinu, obezbjeđuje se osnovnim školama za investiciono održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju zgrada i objekata u iznosu od 250.000 KM i za nabavku postrojenja i opreme 50.000 KM.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button