Politika

Mektić ponovo izazvao buru na Tviteru, poziva građane na PROTEST

Još jedan tvit ministra bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragana Mektića izazvao je buru u javnosti. Ovaj put društvene mreže iskoristio je za pozivanje građana na proteste ispred Visokog sudskog tužilačkog savjeta zbog, kako je naveo, kriminalnog Savjeta. 

Mektić je tvitnuo i pozvao građane da se okupe ispred te institucije s njim kao predvodnikom. 

Loading...

“Da bi spasili i državu i sebe neophodno je oboriti ovakav kriminalni VSTV. Predlažem masovno okupljanje građana iduće sedmice pred Tužilaštvom i Sudom BiH kao demokratski vid pritiska za podnošenje ostavki. Biću na čelu toga pokreta”, stoji u Tvitu.

Mektiću je ekspresno stigao odgovor VSTS-a. U saopštenju koje je potpisao predsjednik Savjeta, Milan Tegeltija, stoji da je Mektićeva inicijativa poltičke prirode i da on kao direktini predstavnik izvršne vlasti ne može građane pozivati na proteste. 

Tegeltija navodi da je riječ o političkom pritisku na profesionalni integritet i na nezavisnost pravosuđa. Ministar bezbjednosti na taj način ugrožava bezbjednost svih članova Savjeta i svih drugh građana o kojima bi zapravo morao da brine, piše u saopštenju. Zbog svega toga Milan Tegeltija zatražio je od direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BIH Mirsada Vilića i lično obezbjedjenje za vrijeme boravka u Sarajevu.

“Ovakvi pozivi koji dolaze od ministra bezbjednosti BiH, kao direktnog predstavnika izvršne vlasti u BiH zaduženog za sektor bezbjednosti, predstavljaju posebnu opasnost, kako za bezbjednost predsjednika, potpredsjednika i drugih članova VSTS-a BiH, tako i za zaštitu ustavnog poretka u BiH. Predsjednik VSTS-a BiH poziva Tužilaštvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja ministra bezbjednosti BiH gospodina Dragana Mektića, u kontekstu odredbi Krivičnog zakona BiH. Predsjednik VSTS-a BiH takođe ističe da je bilo kakav oblik pritisaka na nosioce pravosudnih funkcija u BiH, uključujući i organizovanje političkih protesta, nedozvoljen i neprimjeren pritisak na rad pravosuđa”, stoji u saopštenju VSTS-a.

Osude Mektićevih istupa stižu i iz Ministarstva bezbjednosti. Sekretar, Bakir Dautbašić, kaže da do sada u svojoj dvadesetogoišnjoj karijeri nije sreo zvaničnika bezbjednosnog sektora sa takvim idejama. Nedolično je, poručuje Dautbašić, da ministar bezbjednosti vrši pritisak na pravosuđe i poziva na bunt.



Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!