Magazin

Najdeblji dječak na svijetu ima deset godina i 200 kilograma

Mohamed Arbrar iz Pakistana ima tek deset godina i teži nevjerovatnih 197 kilograma. Dok njegovi vršnjaci vrijeme provode igrajući se i trenirajući različite sportove, on više nije sposoban ni za samostalno hodanje. Štaviše, zbog debljine je i njegov život u opasnosti pa će uskoro biti podvrgnut operaciji smanjenja želuca, piše Daily Mail. Riječ je o operaciji kojom se smanjuje volumen želuca s ciljem postizanja ranije sitosti i manjeg unosa hrane.

Inače, Mohamed je po rođenju težio otprilike četiri kilograma, što nije značajno odstupanje od prosjeka. Ali, njegovi roditelji tvrde kako je od rođenja imao nevjerovatan apetit pa je u dobi od svega šest mjeseci već težio oko 20 kilograma. Kako kažu, već kao beba je stalno bio gladan pa je i tada pio otprilike pet puta više mlijeka nego njegova starija braća i sestre.

Loading...

“U dobio od dvije godine pio je otprilike dvije litre mlijeka dnevno, kao da nikako ne može napuniti želudac, i uvijek je plakao za još hrane”, ispričala je njegova majka Zarina.

Otkrila je da je Mohamed već tada bio toliko težak da mu nije mogla sama mijenjati pelene, a morala je napraviti i poseban krevetić kako bi mogao izdržati njegovu težinu.

“Kada je imao šest godina, bio je težak nešto više od 95 kilograma, i već tada je jeo obroke za odrasle”, ispričali su njegovi roditelji, a Zarina je priznala kako svaki put kada kuha ručak polovinu pripremljene hrane pojede Mohamed sam, dok drugu polovinu pojede njih petero.

Zbog svoje debljine i činjenice da samostalno ne može napraviti više od tri koraka nikada nije bio u školi niti se igrao s vršnjacima.

Nakon što su potražili pomoć ljekara, dječak je stavljen na rigorozne dijete, ali ih nije uspio izdržati. Ipak, iako su njegovi ljekari uvjereni kako je upravo on najteži dječak na svijetu, niko od njih se nije usudio operisati ga.

Ipak, njegovi roditelji su stupili u kontakt s ljekarom Mazom ul Hasanom koji je pristao da obavi rizičnu operaciju smanjenja želuca pa se nadaju kako će nakon nje Mohamed napokon imati normalan život.

(index.hr)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!