Društvo

Nema povećanog broja oboljelih od zaraznih bolesti

​BANJALUKA – Na osnovu izvještaja domova zdravlja opština pogođenih poplavama, nema povećanog broja oboljelih od zaraznih bolesti, kao ni pojave zaraznih bolesti neuobičajene etiologije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Navode da će higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja prema aktuelnoj situaciji izlaziti na teren i provoditi preventivne i protivepidemijske mjere (epidemiološko izviđanje te mjere dezinfekcije poplavljenih domaćinstava), kako bi se što prije sanirale posljedice poplave.

Loading...

Kada je u pitanju snabdijevanje vodom, na području Grada Banjaluka nije bilo prekida u vodosnadbjevanju i za sada nema potrebe za vanrednim uzorkovanjem i snabdijevanjem stanovništva cisternama vode za piće.

Ostvarena su redovna uzorkovanja vode za piće (kako centralnih tako i lokalnih vodovodnih sistema) gdje su laboratorijske analize pokazale da je voda bezbjedna za piće.

Prema prikupljenim podacima koje su dostavile inspekcijske službe, problemi i obustave u vodosnadbjevanju zabilježeni su na području opštine Kotor Varoš, kao i opština Čelinac i Teslić, dok su vanredne analize vode tražene u Derventi, Petrovu, Vlasenici i Palama.

Služba za epidemiologiju JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kontinuirano prati pojavu i kretanje zaraznih bolesti na području Republike Srpske, a tokom elementarnih  nepogoda kao što su poplave, nadzor se provodi svakodnevno.

Institut je u stalnom kontaktu sa svim regionalnim centrima (Doboj, Zvornik, Foča, Istočno Sarajevo, Trebinje) kao i domovima zdravlja u pogođenim područjima.

Institut raspolaže sa dovoljnom količinom opreme i sredstava za dezinfekciju koja se koriste za preventivnu i protivepidemijsku svrhu, a koja u svakom trenutku prema potrebi mogu biti dostavljena domovima zdravlja.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prati stanje u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite u opštinama u kojima je na snazi ili je bilo proglašeno vanredno stanje ili su u riziku od poplava. Pružanje usluga za pacijente i korisnike se odvija redovno. 

Kada je riječ o dijaliznim centrima, svi centri rade redovno i pacijentima se pruža redovan dijalizni tretman. Za dijalizne pacijente koji, zbog neprohodnosti pojedinih putnih pravaca nisu bili u mogućnosti da se vrate kućama sa dijaliznog tretmana, preduzete su mjere za njihov transport i zbrinjavanje ili su primljeni u bolničke ustanove.

Dom zdravlja Novi Grad i Dom zdravlja Kostajnica trenutno nisu u mogućnosti da vrše redovan sanitetski prevoz do ustanova višeg referalnog nivoa zbog neprohodnosti puteva, a djelomično se koriste alternativni pravci.  U slučaju neophodnosti prevoza pacijenata preduzeće se sve potrebne mjere, a ukoliko se ukaže potreba na raspolaganju je i vazdušni medicinski transport.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!