Politika

Političarima slobodan put za sukob interesa

BANJALUKA, SARAJEVO – Na nivou Bosne i Hercegovine u ovom trenutku niko ne utvrđuje eventualno postojanje sukoba interesa, tako da imenovani i izabrani zvaničnici u institucijama BiH ne treba da strahuju da će biti sankcionisani i ukoliko donesu neku odluku koja je suprotna Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine.

“Prestankom mandata prošlog saziva parlamenta BiH prestao je i rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, i u ovom trenutku niko ne može utvrditi postojanje sukoba interesa. Tako će biti sve dok se ne formira nova komisija, a kada će to biti, niko ne zna”, rekao je “Nezavisnim” Jasmin Emrić, predsjedavajući Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, koja je prestala s radom nakon izbora održanih u oktobru prošle godine.

Loading...

U normalnim okolnostima, upravo nakon izbora komisija bi trebalo da ima najviše posla s obzirom na to da novi poslanici preuzimaju mandat, da treba da se imenuje Savjet ministara, novi savjetnici… Dobro upućeni u odlučivanje o sukobu intresa tvrde da gotovo nigdje u Evropi nema situacije kao što je u BiH, a to je da trenutno, formalno-pravno, isti ljudi obavljaju dužnost ministara i poslanika (Mirko Šarović, Dragan Mektić i Adil Osmanović), te da je jedan čovjek predsjedavajući Savjeta ministara BiH i član Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH (Denis Zvizdić).

Glavni problem utvrđivanja sukoba interesa kada je u pitanju BiH je taj što praktično poslanici treba da odlučuju da li je neki njihov kolega, a u određenim slučajevima i pretpostavljeni, u sukobu interesa ili nije. Recimo, Komisija za sprečavanje sukoba interesa BiH u prošlom sazivu nikada nije održala sjednicu na čijem dnevnom redu se našla tačka koja se odnosi na eventualni sukob interesa Dragana Čovića, u to vrijeme člana Predsjedništva BiH, jer su poslanici iz HDZ-a opstruisali dolazak na sjednice Komisije.

“Ima spreman novi Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH i bio je na dnevnom redu posljednje sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH u prošlom sazivu. Ta sjednica je prekinuta, tako da se nikada o njemu nije odlučivalo, i ja vjerujem da će to uraditi sadašnji saziv parlamenta BiH”, rekao je Emrić.

Novim zakonom, o kojem su “Nezavisne” još ranije pisale, predviđeno je osnivanje komisije za odlučivanje o sukobu interesa, čiji će predsjednik i članovi biti birani od strane Parlamentarne skupštine BiH putem javnog konkursa, s tim da kandidati neće moći biti oni koji su članovi ili su bili u članstvu neke partije u posljednjih pet godina.

“Za člana komisije ne može biti imenovano lice koje je nosilac javne funkcije”, navedeno je, između ostalog, u jednom od članova novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u kojem se navodi i to da deset godina prije kandidovanja za člana Komisije ili predsjedavajućeg ovog tijela nije obavljao funkciju poslanika, delegata, odbornika, gradonačelnika, načelnika opštine, člana vlade ili savjetnika na bilo kojem nivou vlasti u BiH.

Zbog lošeg zakonskog rješenja kojim se reguliše i odlučuje o eventualnom sukobu interesa, već nekoliko puta reagovali su i iz Evropske unije tražeći da se to pitanje uredi na kvalitetniji način.

– Predviđeno osnivanje komisije za odlučivanje o sukobu interesa, čiji će predsjednik i članovi biti birani od strane Parlamentarne skupštine BiH putem javnog konkursa, s tim da kandidati neće moći biti oni koji su članovi ili su bili u članstvu neke partije u posljednjih pet godina.

– Za člana komisije ne može biti imenovano lice koje je nosilac javne funkcije.

– Deset godina prije kandidovanja za člana komisije ili predsjedavajućeg ovog tijela nije obavljao funkciju poslanika, delegata, odbornika, gradonačelnika, načelnika opštine, člana vlade ili savjetnika na bilo kojem nivou vlasti u BiH

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!