Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Dogovor o delegaciji BiH u Savjetu Evrope važan i za Srpsku

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak pozvao je rukovodstvo parlamenta BiH da postigne dogovor o delegaciji koja će predstavljati BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, što je od važnosti za evropski put i BiH i Republike Srpske.

Crnadak je naveo da odluka o delegaciji BiH nema nikakve veze sa formiranjem novog Savjeta ministara već da je to isključiva nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.

“Kao ministar koji predstavlja Republiku Srpsku u Savjetu ministara posebno pozivam srpske predstavnike u rukovodstvu parlamenta BiH Nebojšu Radmanovića i Nikolu Špirića da prihvate ovu inicijativu, da se založe da BiH dobije delegaciju koja bi učestvovala na zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u junu”, rekao je Crnadak na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, od pet delagata dva će biti iz Republike Srpske, koja bi na ovaj način ugradila volju naroda i građana u donošenje važnih odluka najveće evropske organizacije.

“Ministri koji su juče donijeli odluku kojom je stvorena pretpostavka da BiH ipak učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope su oni zvaničnici EU koji će donositi i odluku o napredovanju BiH na evropskom putu i sa velikom pažnjom pratiti šta se dešava”, ocijenio je Crnadak.

Crnadak smatra i da postizanje političkog dogovora u BiH može pomoći kada je riječ o odluci o utvrđivanju njenog kandidatakog statusa za članstvo u EU.

On je pozdravio odluku Savjet Evropa da obnovi glasačko pravo Rusije u ovoj oranizaciji, te izrazio zadovoljstvo što je ogromnom većinom takva odluka donesena i što je i BiH podržala.

Na pitanje o mogućnosti da BiH reguliše pitanje saradnje sa NATO-om u okviru Individualnog akcionog plana partnerstva, Crnadak je rekao da je to u redu, ali da je o tome neophodan konsenzus članova Predsjedništva BiH, “kojeg trenutno nema”.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button