Privreda

Krakom “Turskog toka” ka Srpskoj transportovaće se oko milijardu kubika gasa

BEOGRAD – U Srbiji je počela gradnja prve dionice gasovoda “Turski tok”, čiji će jedan krak voditi prema Republici Srpskoj, gdje će biti transportovano oko milijardu kubika gasa, piše beogradski dnevnik “Politika”.

List navodi da je izgradnja zvanično počela juče, iako pripremni radovi traju od početka aprila.

Loading...

Gasovod ulazi u Srbiju kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša u Mađarsku, dok krak prema Hrvatskoj nije planiran.

Narednih dana u planu je dalje postavljanje cijevi od Velike Plane, u dužini od 55 kilometara, ka Kovinu.

Prema pisanju “Politike”, jedan izlaz planiran je i kod Ćuprije. Više od pola zemljišta već je pripremljeno za kopanje, a dobijene su i građevinske dozvole.

Gradnja će dalje biti nastavljena od Kovina do Šajkaša, u dužini od 112 kilometara, gdje je pola terena očišćeno i spremno za postavljanje cijevi.

Jedan krak vodiće od Gospođinaca da bi se gas iz “Turskog toka” iskoristio i za punjenje podzemnog skladišta gasa “Banatski dvor”, piše “Politika”.

Proširenje “Banatskog dvora” počeće narednog mjeseca i skladištiće 750 miliona kubika gasa, umjesto sadašnjih 350, čime će Srbija i u najhladnijim danima moći da pokrije potrebe za gasom. Dnevno će biti utiskivano oko 10 miliona kubika gasa.

“Politika” navodi da je, ukoliko bude više gasa, u planu gradnja skladišta u Itebeju, kapaciteta oko milijardu kubika i još jednog kod Pančeva.

Ovaj gas iskoristio bi se za izgradnju gasnih elektrana u Beogradu, Nišu i Pančevu.

Vlasnik gasovoda je srpsko-ruska firma “Gastrans”, koja finansira projekat, dok je ruska kompanija IDC dobila posao na tenderu za izvođenje radova, a veliki broj domaćih kompanija dobiće posao preko njih i “Srbijagasa”, podsjeća “Politika”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!