Banjaluka

Analiza Odjeljenja za komunalne poslove: Bolji kvalitet vazduha u grijnoj sezoni nego prije dve godine

Od početka tekuće grijne sezone, kvalitet vazduha u Banjaluci bio je znatno bolji nego u decembru 2016. godine, u vrijeme dok se grad grijao na mazut, pokazuje komparativna analiza Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema ovoj analizi, najveće smanjenje zagađenja zabilježeno je kod emisije lebdećih čestica (PM10), pošto je, po mjerenjima tokom decembra, emisija ovih čestica tri puta niža nego što je to bio slučaj u decembru 2016. godine, kad je grad grijala stara toplana, čije je kotlove pokretao mazut.

Loading...

Istovremeno, i koncentracija ugljen monoksida je mnogo niža od one zabilježene u istom periodu 2016. godine. Prema podacima sa početka tekuće grejne sezone, odnosno iz decembra 2018. godine, emisija ugljen monoksida iznosila je 1,44 miligrama po kubnom metru, što je gotovo pa duplo niže u odnosu na isti period od prije dvije godine.

Prilikom mjerenja kvaliteta vazduha, u obzir su uzeti i klimatski parametri kao što su brzina vjetra, temperatura i vazdušni pritisak.

-Zbog niskih temperatura u novembru prošle godine godine, došlo je do povećanog zagađenja iz indivudualnih ložišta, pa je u izvještajnom periodu zabiljžen rast emisije azotnog oksida. Ujedno, ovo je jedini polutant čija je koncetracija povećana u odnosu na 2016. godinu. Takođe, bitno je napomenuti da je, u isto vrijeme i koncentracija lebdećih čestica (PM10) nekoliko dana tokom decembra 2018. godine bila iznad graničnih vrijednosti, ali to nije narušilo kvalitet na mjesečnom nivou. Sve ukupno, ova analiza pokazala je zadovoljavajući kvalitete vazduha tokom decembra – ističu u Odjeljenju za komunalne poslove.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!