Nauka i tehnologija

3,2 miliona internet korisnika u BiH

​BANJALUKA – Gotovo 3,2 miliona internet korisnika imali smo lani, što je znatno više u odnosu na svaku prethodnu godinu.

Pokazuju to podaci Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), iz kojih je vidljivo da je broj online građana u proteklih sedam godina narastao za čak milion. Ili, da budemo precizniji, 2011. godine smo, kako je saopšteno iz RAK-a, imali tačno 2.113.100 korisnika interneta, a lani njih 3.195.294.

Profesor informatike u Tehničkoj školi u Banjaluci Marinko Đukić ističe da internet ima veliki značaj u komunikaciji i prenosu podataka. On očekuje da će se broj korisnika ove globalne mreže i u narednom periodu povećavati.

“Korisnici različitih usluga su u internet servisima, u odnosu na tradicionalne načine komunikacije, prepoznali prednosti za lakše, brže i ekonomičnije komuniciranje. Neki internet koriste u poslovne svrhe, a drugi za zabavu, poput društvenih mreža, raznih igrica i slično. Dostupnost interneta putem mobile mreže je u posljednjih nekoliko godina doprinijela povećanju broja korisnika”, navodi Đukić.

Kako podsjeća, nedavno je kod nas uvedena i 4G tehnologija, što donosi brži mobilni internet.

“To će dovesti do još većeg broja korisnika. Mlađe populacije nemaju problem sa upotrebom interneta, a sve više se i starija populacija edukuje”, napominje Đukić u izjavi za “Nezavisne”.

Programer Darko Tomić podsjeća da su nekad samo kompjuterski entuzijasti i igrači video-igara koristili internet, dok je situacija danas dosta drugačija.

“Danas gotovo svako ima pristup internetu i više nije potrebno imati kompjuter priključen na internet. Dovoljno je samo imati mobilni telefon. Prvi talas popularizacije interneta kod nas dolazi globalnom popularnošću socijalnih mreža 2010. Drugi talas nastaje 2012. i 2013. godine, kada telefoni postaju sve pristupačniji običnom čovjeku i bržem mobilnom internetu”, kaže Tomić.

On ističe da je danas preko interneta moguće raditi od svoje kuće, socijalizovati se, edukovati se, kupovati, zabavljati i slično.

“Internet je i kod nas postao svakodnevica”, zaključuje Tomić.

Inače, ne raste samo broj korisnika interneta u BiH, već i broj korisnika mobilne telefonije. Po podacima RAK-a, u 2018. godini imali smo 3.461.058 mobilnih pretplatnika, dok ih je godinu ranije bilo 3.440.085.

Međutim, smanjuje se broj linija fiksne telefonije, pa ih je, recimo, lani bilo 740.807, a 2011. godine čak 955.937.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!