Privreda

Povećani prihodi od poreza: Za pet mjeseci na računu više od milijardu KM

Poreska uprava Republike Srpske prikupila je u prvih pet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Srpske 1,037 milijardi KM, što je za 25,4 miliona KM ili tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Loading...

Od direktnih poreza u ovom periodu je naplaćeno 236,2 miliona KM, što je za tri odsto manje nego u periodu januar-maj 2018. godine.

Iz Poreske uprave Republike Srpske saopšteno je da je najveće smanjenje bilo kod prihoda od poreza na dohodak, koji su iznosili 82,3 miliona KM, što je za 21,1 milion KM manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Smanjenje naplate ovog prihoda je posljedica odluke Vlade Republike Srpske da poveća neoporezivi dio plate na 500 KM i na taj način se odrekla dijela prihoda u korist radnika”, navode u Poreskoj upravi.

Prihodi od poreza na dobit u prvih pet mjeseci ove godine iznosili su 138,6 miliona KM, što je za 13,6 miliona KM ili za 11 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Od poreza na nepokretnosti naplaćeno je 8,9 miliona KM, što je za tri procenta manje nego u uporednom periodu, dok je naplaćeni iznos od poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara porastao za devet procenata.

Trend rasta prihoda od doprinosa nastavljen je i u prvih pet mjeseci ove godine, a naplaćeno je 634,7 miliona KM, što je za 45,2 miliona KM ili osam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Za Fond PIO naplaćeno je 359 miliona KM ili 24,3 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 228,4 miliona KM, što je više za 17,7 miliona KM u odnosu na uporedni period.

Na osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite naplaćeno je 30,3 miliona KM ili sedam odsto više, dok su prihodi za Zavod za zapošljavanje porasli za osam odsto na 14,9 miliona KM. 

Od ostalih javnih prihoda u periodu januar-maj ove godine naplaćeno je 164,6 miliona KM, što je za jedan odsto manje nego u istom periodu 2018. godine.

Poreznici su od taksi i naknada ubrali 102,1 milion KM ili 7,3 miliona KM više nego u istom periodu 2018. godine.

Na osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 13,6 miliona KM ili 25 odsto više, prihodi od kazni su porasli za šest odsto na 8,2 miliona KM, dok su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 21,8 miliona KM, što je za 8,9 miliona KM manje nego u uporednom periodu prošle godine.

“Razlog manje naplate ostalih prihoda je manja uplata Akcijskog fonda Republike Srpske na osnovu dividende i udjela u profitu u javnim preduzećima”, pojasnili su u Poreskoj upravi.

Poreska uprava je zahvalila poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju obaveze i pozvala poreske obveznike da obaveze izvršavaju blagovremeno i na taj način doprinesu jačanju Srpske i njene ekonomije.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!