Privreda

Stopirana proizvodnja “Nutele” u najvećoj fabrici na svijetu

Proizvodnja “nutele” u fabrici na sjeveru Francuske, najvećoj u svijetu, blokirana je već nedjelju dana zbog štrajka radnika koji zahtjevaju veće plate, saopštili su predstavnici sindikata.

U fabrici italijanskog “Ferera” na sjeveru Francuske proizvodi se 600 hiljada tegli “nutele” dnevno, što čini četvrtinu ukupne proizvodnje popularnog namaza, prenosi portal index.hr. 

Prije sedam dana 160 radnika u tom pogonu, stupilo je u štrajk, objavio je Fabris Kanšel, predstavnik sindikata.

“Nijedan kamion od tada nije ušao na područje fabrike niti je odande izašao”, dodao je Kašnel.

Nedjelju dana stoji i proizvodnja “kinder buena”, ističe Kašnel, a od četiri proizvodne linije “nutele”, radi samo jedna, i to petinom kapaciteta.

Zaposleni zahtjevaju povećanje plata za 4,5 odsto i bonus od 900 evra.

U kompaniji “Ferero” nisu željeli da komentarišu štrajk, a uprava je u poruci, u koju je uvid imao AFP, naglasila da je “blokiran pristup fabrici potpuno nezakonit”. Uprava je takođe zapretila da će od sudskih vlasti zahtijevati nalog kako bi pristup fabrici bio omogućen.

Predstavnici sindikata odgovorili su da je “to neprihvatljivo kršenje prava na štrajk”. 

Proizvodnja “nutele” proteklih godina je obilježena brojnim problemima, dijelom i zbog slabog roda lješnika u Turskoj, koja je njihov najveći izvoznik. 

Fabrika u Francuskoj, bila je zatvorena pet dana i u februaru zbog “problema sa kvalitetom” a 2015. godine, tadašnja francuska ministarka za zaštitu životne sredine Segolen Rojal, poručila je Francuzima da ne jedu “nutelu” jer njena “konzumacija doprinosi deforestizaciji i promjeni klime na planeti”, prenosi index.hr.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!