Kultura

Vizantijsko nasljeđe pod skutima Banskog dvora

​BANJALUKA – Najznačajnija regionalna interpretatorka duhovne muzike Divna Ljubojević i njen hor “Melodi” još jednom su opravdali svjetsku reputaciju koncertom koji su u subotu veče održali u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.

Na elegantan i veoma ubjedljiv način Ljubojevićeva je zajedno sa svojim horom dočarala publici raskoš, radost i bogatstvo pravoslavnog pojanja i izazvala ovacije svih koji su se našli u Banskom dvoru. U nešto više od sat vremena Ljubojevićeva je u različitim vokalnim kombinacijama predstavila izuzetno vizantijsko kulturno nasljeđe. Vrhunski glasovi umjetnika koji čine hor “Melodi” i glas Ljubojevićeve predstavili su ovdašnjoj publici srpske, ruske i grčke duhovne pjesme.

Loading...

“Svaki susret s publikom jeste momenat kad shvatite koliko ste uspeli da prenesete i podelite to što ste želeli. A, ono što smo mi želeli, između ostalog i ovim koncertom, je da prenesemo modernom čoveku nešto što je zaboravljeno i potisnuto. Kako napraviti taj most moja je večita inspiracija”, kazala je Ljubojevićeva.

Međunarodna publika više od dvije decenije prati njene nastupe, dok svjetski kritičari i mediji glas Divne Ljubojević nazivaju anđeoskim. Impozantna biografija je svrstava u red vodećih izvođača i pobornika muzičke baštine zemalja vizantijskog kulturnog kruga.

Divna nastupa sa svojim ansamblom “Melodi”, koji je osnovala s grupom prijatelja 1991. godine. Nastupali su u najprestižnijim koncertnim dvoranama svijeta. Ipak, publika u Banjaluci ostala je zakinuta makar za kratko obraćanje Ljubojevićeve, ali i za kompozicije većini poznate “Agni partene” i “Od kada tebe volim”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!