Magazin

Kako se zaštititi od uboda komarca?

Rizik od alergijske reakcije na ubod insekata ima tri odsto odraslih i jedan procenat djece. Koliko su insekti opasni i kako se zaštititi od uboda?

Alergolog Žikica Jovičić iz Srbije, kaže da je virus Zapadnog Nila najčešći virus koji tamo prenose komarci. Sporadično se pojavljuju slučajevi malarije i zika virusa. Ističe da virus mogu donijeti putnici koji putuju na egzotične destinacije, ali da je situacija pod kontrolom.

Loading...

To su infektivne bolesti i u slučaju zaraze treba se javiti infektologu. Kada su u pitanju alergijske reakcije, treba obratiti pažnju na neuobičajene simptome.

“Svi će lokalnom reakcijom reagovati na ubod ose, pčele ili stršljenja. Ako reakcija traje duže, preko 24 časa, i zahvati veći prostor, na primjer ako otekne cijela ruka, to treba da bude predmet pažnje, ili ako se pojavi sistemska reakcija na udaljenom mjestu od mjesta uboda”, rekao je Jovičić ističući da je alergija na ubod komarca vrlo rijetka.

Navodi i da postoje mjere koje treba primjeniti da se ne bi desio ubod, pogotovo u predjelu glave.

“Slatku hranu ne treba držati van nadzora, pogotovo kada su pitanju manja djeca. Do uboda u predjelu glave dolazi često kada se pije sok, jede grožđe. Lokalna reakcija na ubod u predjelu glave je mnogo teža nego kod ekstremiteta. Ako se javi neki simptom po koži, nesvjestica, otežano disanje ili gubitak svijesti, treba hitno otići u najbližu zdravstvenu ustanovu.”

Takođe, svi pacijenti koji znaju da su osjetljivi treba odmah po ubodu da se jave u zdravstvenu stanicu, uz terapiju poput epi-pena koju treba da imaju sa sobom. Jovičić ukazuje da bi bilo dobro da oni koji imaju alergijske reakcije imaju narukvicu na kojoj je to zabilježeno, kako bi ljekari u slučaju da osoba izgubi svijest mogli brzo da reaguju.

Alergolog Jovičić navodi i da je važno da se ne paniči. Oni koji imaju manju reakciju treba da stave led na mjesto uboda ili da namažu gelom ili uzmu antihistaminik i reakcija će proći. Ističe i da se ne treba boriti protiv insekata, provjeravati kako izgleda med ili slično, jer se tako povećava mogućnost uboda.

Za one koji su alergični postoji imunoterapija. “Dugo traje, ali efekti su zadovoljavajući, 80 do 90 odsto pacijenata izgubi reakcije. Treba da se javi, dijagnostikuje i krene sa takvim oblikom terapije”, naveo je Jovičić.

I za kraj savjet: Nositi manje svijetlu odjeću, ne stavljati slatkaste parfeme, prekriti ruke i provjeriti obuću prije nego što u nju ugazimo.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!