Politika

Čubrilović: Sarajevski Srbi podnijeli veliki žrtvu za stvaranje Srpske

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da Srpska, njene institucije i narod nikada neće zaboraviti i nastaviće da njeguju i čuvaju uspomenu na oko 4.000 poginulih i više od 10.000 ranjenih boraca Sarajevsko romanijskog-korpusa Vojske Republike Srpske, koji su svoje živote uzidali u njene temelje.

Povodom obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije, Čubrilović je podsjetio da su u operaciji “Piton”, koja je počela 15. a okončana 28. juna 1995. godine, srpski borci, iako brojčano i oružano mnogo slabiji, uspjeli da odbrane teritoriju Republike Srpske i spriječe njeno presjecanje na sarajevskom ratištu.

“Bila je to posljednja velika ofanziva Armije BiH pet mjeseci prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, podsjeća predsjednik Narodne skupštine Srpske u pisanoj izjavi.

Iako su sarajevski Srbi branili svoja ognjišta i živote porodica, ističe Čubrilović, oni su proglašeni agresorima u vlastitom gradu i to mnogo prije nego je rat i počeo.

“A u tom ratu upravo su oni podnijeli najveću žrtvu i zarad mira i Republike Srpske poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma oko 120.000 Srba moralo je napusti svoje kuće i imanja u sarajevskim naseljima Vraca, Grbavica, Nedžarići, Ilidža, Vogošća, Ilijaš, Rajlovac, Hadžići, za koja su krvarili četiri ratne godine”, naveo je Čubrilović.

On ističe da je to bila velika žrtva koju su podnijeli za sve u Republici Srpskoj.

“Stalnim sjećanjem na epsku golgotu sarajevskih Srba, mi čuvamo istinu i pravdu za sve one koji su izginuli, ponos i dostojanstvo njihovih porodica, ali i ponos i dostojanstvo svih nas”, naveo je Čubrilović.

On je podsjetio da je samo u Ilijaškoj brigadi Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 539 boraca, oko 300 civila među kojima 44 djece, ali da su herojski izdržali 20 ofanziva.

“Posmrtni ostaci 480 poginulih boraca ove brigade preneseni su poslije Dejtona na Vojničko spomen-groblje na Sokocu”, podsjeća Čubrilović i ukazuje da su oni platili najvišu cijenu stvaranja Republike Srpske i opstanka srpskog naroda i da se nikada ne smije dozvoliti da na tu žrtvu padne zaborav.

On ukazuje da se zajedno, složno i odgovorno mora nastaviti putem razvoja i progresa Republike Srpske, jer to je dug koji prema svima koji su za Republiku dali najviše što su imali i što su mogli.

“Da nije bilo njih, ne bi danas bilo ni nas. Neka im je vječna slava i hvala!”, naveo je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!