Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kolumne

Branko Perić: Pravosuđe i obavještajne službe

Afera “potkivanje” pretvara se u grotesku koju ćemo gledati u novim epizodama bar nekoliko sezona.

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija lansirao je poznati narativ o “medijsko-obavještajnoj operaciji” iza koje stoje SDA i OBA, sa Meddžidom Kreso i Avdom Avdićem kao izvođačima radova na njegovom rušenju. I oštro poručio da “pravosuđe neće biti buzdovan u rukama politike”! Njegovi medijski sponzori negdje su udjenuli u priču i mene, sa nespretno istrgnutim dijelom jedne moje sarkastične rečenice. Ovih dana je i portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio za RTRS da su “stranci koji su upravljali pravosuđem u BiH obezbijedili SDA apsolutnu kontrolu nad pravosuđem”, pozivajući se pri tome i na izjavu bivšeg ambasadora SAD Nikolasa Hila.

Priča o obavještajnim službama, kada je pravosuđe u pitanju, ozbiljna je priča pa bi je trebalo pojasniti čitaocima, spremnim da uvijek i bez ostatka povjeruju u zavjere.

Ne otkriva Tegeltija sa svojim mentorskim štabom toplu vodu. Oduvijek su se politike i obavještajne službe petljale u pravosuđe. Koliko i kako, zavisilo je od političke i obavještajne vještine, kao i od autoriteta i kredibiliteta ljudi u pravosuđu. Bivša država je u tome imala i stila i mjeru. Bila je država. Ovi razbacani restlovi danas nemaju ni stila ni mjeru. Nisu dorasli demokratskim izazovima u tranzicionim projektima političkog i policijskog prostora. Zato se ni jedni ni drugi nisu u tom miješanju posljednjih dvadeset godina proslavili.

Čitalac treba da zna da obavještajna služba (OSA) i Sud BiH sarađuju na osnovu zakona. Za tajne obavještajne operacije vezane za presretanje komunikacija naredbe izdaje predsjednik Suda BiH. Ako se srpski političari zbog toga ne osjećaju dobro, neka pitaju Tegeltiju zašto Srbin nije predsjednik Suda BiH već 15 godina pa da kontrola obavještajne službe bude u njegovim rukama. Pravosuđe u BiH oblikuje VSTS. Ako na to utiču obavještajne službe, onda utiču preko VSTS! Srbi su na čelu VSTS, evo, već 15 godina, pa Tegeltiju treba pitati kako to obavještajne službe rade i kakvu politiku etničke ravnopravnosti u pravosuđu vodi VSTS!? A moglo bi se i njegove političke i obavještajno-medijske mentore priupitati gdje su u tom vršljanju srpske “medijsko-obavještajne” strategije!

Evo još jednog primjera koji pokazuje da je Tegeltija promašio metu! Kada je Meddžida Kreso, koju su Tegeltijini sponzori označili kao glavnu polugu uticaja bošnjačke politike na pravosuđe, obnavljala mandat nakon šest godina (2012) predsjednikovanja, mandat joj je produžen odlukom članova VSTS iz Republike Srpske. Odlučujući su bili glasovi Biljane Simeunović i Milorada Novkovića! Za Meddžidu nije glasala Enisa Adrović, ali su je podržali svi članovi VSTS iz RS i svi Srbi u VSTS. Da li je i to bilo u režiji bošnjačke politike? Ako bošnjačke obavještajne službe kontrolišu sve Srbe u VSTS, onda su problem Srbi u pravosudnim institucijama! Niko u RS o ponovnom izboru Meddžide Kreso na mjesto predsjednika Suda BiH nije rekao ni riječi. Ćutali su i politika i mediji. Dobro se zna i zašto su ćutali. Ali neka im to objasne Osman Mehmedagić Osmica.

Kada je nakon odlaska Meddžide Kreso u penziju biran predsjednik Suda BiH, Srbi u VSTS nisu za predsjednika Suda BiH izabrali Srbina. Zašto im nije bila važna pozicija predsjednika suda koji bi mogao kontrolisati rad obavještajne službe u skladu sa zakonom i spriječiti svaki nezakonit uticaj obavještajnih struktura na pravosuđe? Zato što je Tegeltiji bilo važnije da obnovi svoj mandat i što se upetljao u političko-obavještajnu priču kojoj nije dorastao.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je najviše novca iz državnog budžeta ušlo u Tužilaštvo i Sud BiH kada je ministar finansija bio Nikola Špirić. Nije za pravosuđe postojao darežljiviji ministar. Za vrijeme njegovog mandata primljeno je u Tužilaštvo BiH tužilaca i kupljeno vozila više nego za mandata svih ostalih glavnih tužilaca. Da nije možda i Nikola Špirić bio vrbovan od strane bošnjačkih obavještajnih službi? Neka Tegeltijin štab i ove činjenice provjeri.

Kod ovakvog stanja stvari nema mnogo smisla pričati o bošnjačkom uticaju na pravosuđe. Ako je bilo bošnjačkog političko-obavještajnog uticaja na pravosuđe, onda ga je bilo zahvaljujući članovima VSTS iz reda srpskog naroda i politici imenovanja koju je provodio Milan Tegeltija.

Srlja nesrećni Tegeltija, misleći da je dovoljno da ga u zamagljivanju vlastitih nepodopština u stopu prate režimski mediji pa da cio svijet povjeruje u njegovu nevještu priču. Stvari sa politikama i pravosuđem nisu tako jednostavne kako se njemu čini. Mogu o tome da svjedočim na osnovu vlastitog iskustva.

Ne sporim, bilo je politike u predsjednikovanju Meddžide Kreso! I vidljive i nevidljive. I bošnjačke, i hrvatske, i međunarodne. Ali, bilo je i srpske! Imala je Meddžida, za razliku od Tegeltije, i znanja i mudrosti da se približi svima, i svakovrsnog lukavstva u koketiranju sa svim politikama. Imala je i među sudijama svoje i Bošnjake, i Srbe, i Hrvate. Imala je, treba priznati, i svoje tužioce. Sretao sam ih i kada su ulazili i kada su izlazili iz njene kancelarije. Htjela je da kontroliše i nebo i zemlju. Petljala se u izbore i imenovanja, u tuđe poslove i nadležnosti, htjela da bude i ministar pravde, i glavni tužilac, i predsjednik VSTS, i glavni urednik medija. Nije prezala da obiđe sve ambasade kada joj je bila potrebna pomoć. Koristila je ljude kad su joj trebali i odbacivala ih iz samo njoj znanih razloga. Znala je da udari i tamo gdje nije trebalo (slučaj sudije Malkoma Simonsa!), ali je uvijek izlazila kao pobjednik.

Gradila je “gvozdena Meddži” autoritet gdje god je stigla. Pojavljivala se na naslovnicama “Avaza” kao ličnost dana i ličnost godine, slavljena je i hvaljena kao čuvar državnih institucija i čuvar državnog pečata. Imala je uticaj i na pravosuđe, i na politiku i na medije. Klanjala se “gvozdenoj ledi pravosuđa” sarajevska politička i medijska čaršija svih fela i boja. I mlađahni Tegeltija joj je, gledao sam svojim očima, u kancelariju donosio ruže. Mogla je sve to zato što joj niko nije bio dorastao. Proglašavati Meddžidu Kreso danas krivom, kada ne znači ništa ni u politici ni pravosuđu, u najmanju ruku je neukusno.

Vodio sam rat sa Meddžidom Kreso punih 12 godina njenog predsjednikovanja. Javno sam govorio o političkom uticaju na pravosuđe i politici u pravosuđu, ali mene nisu čuli ni Dodik ni njegovi mediji. Gledali su svoja posla. Danas čuju Milanov vapaj i trče da mu pomognu, ne shvatajući da sebi vežu omču oko vrata. Ne razumiju da braneći Milana brane neodbranjivo i daju argumente u ruke onima koje proglašavaju krivcima. Trče i drugi da se Milanu nađu pri ruci. “Avaz” je isti dan po saslušanju inspektora SIPA Marka Pandže objavio sadržinu njegovog iskaza (kojim se amnestira Tegeltija). Otkud iskaz iz istrage u redakciji “Avaza”? Da li “Avaz” radi za Tužilaštvo BiH, ili Tužilaštvo BiH radi za “Avaz”? Knjižim ovo kao dokaz nedopustive sprege politike i pravosuđa, dok se ne dokaže da je u pitanju krivično djelo nekog tužilačkog činovnika. Zašto se Tegeltija ne oglasi o ovakvim uplivima u pravosuđe?

Izvor
NN
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button