Društvo

Dug za porez na imovinu 20 miliona KM

Dug za porez na imovinu u Republici Srpskoj iznosi 20 miliona KM. Najvise duguju vlasnici kuća, stanova, zemljišta i druge nepokretne imovine na području Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Prijedora i Laktaša. 

Dug se odnosi na period od 2012. do juna ove godine. Zbog velikog broja neizmirenih obaveza, u poreskoj upravi su posezali i za prinudnom naplatom, a najavljuju još oštrije mjere. 

Loading...

“To podrazumijeva pljenidbu imovine, blokadu računa i uknjižbu hipoteke. Do sada je u proteklih 5 godina pokrenuto oko 117 000 postupaka prinudne naplate, a poreski obveznici u tom slučaju plaćaju i porez i kamatu i troškove prinudne naplate”, kaže direktor Poreske uprave Republike Srpske, Goran Maričić.

Najviše duguju Banjalučani. Dug je veći nego prošle godine, ali u gradskoj upravi se hvale i rastom prihoda od poreza na nepokretnosti. U prošloj godini po ovom osnovu naplaćeno je 9,5 miliona KM, što je za 23 odsto više u odnosu na godinu ranije. 

“Osam i po miliona je sa 31.12.2018. dug po osnovu poreza na nepokretnosti za nekretnine koje se nalaze na području našeg grada. On je neznatno povećan u odnosu na 2017.godinu, ali s druge strane mi moramo biti zadovoljni i visinom prihoda koji mi ostvarujemo po tom osnovu. U periodu 2012.i 2018. taj prihod se povećao 3 i po puta”, kaže načelnik Odjeljenja za finansije u gradu Banjaluka, Božana Šljivar.

Doboj je prije mjesec dana oformio tim čiji je zadatak da apeluje na građane da redovno izmiruju svoje poreske obaveze. Dug u ovom gradu iznosi 2 miliona i 77 hiljada maraka. 

“Treba napomenuti da je u ukupnim tim potraživanjima dug koji je stariji od 12 mjeseci je negdje u iznosu od milion i 620 hiljada, a dospjela potraživanja sa 31. 12. su negdje oko 455 hiljada što znači da su obaveze poreskih obveznika koje nisu naplaćene iz 2018. su negdje oko 455 hiljada”, kaže načelnik Odjeljenja za finansije grada Doboja, Miroslav Kršić.

Iz Poreske uprave su najavili i kazne za sve građane koji nisu prijavili nepokretnu imovinu. Vlasnicima će biti uručeni poreski računi sa obračunatim kamatama i kaznom od 500 do 1.500 KM za fizička lica, i od 1.000 do 3.000 KM za pravna lica.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!