Privreda

Zbog mašine zaključao tuđe preduzeće

BANJALUKA – Darko Sekimić, vlasnik preduzeća “Agrocentar Lijevče”, stavio je katanac na govedarsku farmu “Farmland” u Novoj Topoli kako bi osigurao mašinu koju je kupio u postupku licitacije.

Kako je Sekimić rekao za “Nezavisne”, sa mašine peletirke, koja se nalazi u krugu farme, ukradeno je 30 odsto opreme pa je na ovaj način bio prinuđen da zaštiti svoju imovinu.

Loading...

“O svemu su upoznati radnici i njihov pravnik, koji imaju ključ i mogu da uđu po potrebi”, kazao nam je on.

To nam je potvrdila i Miroslava Drinić, pravni zastupnik nekadašnjih radnika, koji još od prošle godine kroz prodaju imovine pokušavaju da namire bar dio dugovanja koje im je uprava farme ostala dužna na osnovu plata.

U pitanju je iznos od oko 300.000 maraka, a do sada su se namirili u iznosu od oko 30 odsto.

“On nam je na zadnjem ročištu za prodaju popisanih stvari rekao da će to uraditi, te da potencijalni kupci imovine mogu bez problema ući u krug i pogledati stvari u slučaju da su zainteresovani”, kazala nam je Drinićeva, koja je dodala kako je o ovom postupku obavijestila sud. Prema njenim riječima, i pored činjenice da je kapija zaključana, imovina preduzeća se svakodnevno iznosi i krade o čemu je upoznata i policija.

“Jedan čovjek je kupio cisternu, a kada je kasnije otišao po nju, nije je bilo”, ispričala nam je ona.

“Farmland” kroz obaveze i kredite državi duguje desetine miliona maraka. Spasonosno su najavljivali kineske investitore, koji je trebalo da kupe objekte i postrojenja za 24 miliona evra, ali do realizacije tog posla nije došlo.

To ne treba da čudi s obzirom na to da su objekti i nekretnine totalno zapušteni, u šta se na terenu uvjerila i ekipa “Nezavisnih”, pa je pitanje ko bi ulagao milione u ruševine.

Uprava nikada u potpunosti nije bila spremna da preuzme odgovornost na sebe, a krivicu su svaljivali na privatizaciju, koja je, kako su ocijenili, sprovedena nakaradno.

Pravni su sljedbenici nekadašnjeg PIK “Mladen Stojanović”, od kojeg su, kako su tvrdili, preuzeli obaveze i dugovanja, iako to nije bilo predviđeno kupoprodajnim ugovorom.

Godinama su bili jedni od najvećih korisnika podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a pored toga imali su i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s Robnim rezervama RS, koje su sada u stečaju i koje su zbog kršenja tog ugovora tužile farmu.

Pod koncesiju im je dodijeljeno oko 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RS za koji ne plaćaju redovno koncesionu naknadu.

Međutim, iako farma već duže vrijeme ne obavlja svoju djelatnost, uredno se hrani sa “državnih jasala”.

Tako su u 2018. godini na osnovu regresiranog goriva ostvarili podsticaj u iznosu od 59.890 maraka.

Ako se uzme u obzir da je regres po litru goriva iznosio 0,60 KM, prosta računica pokazuje kako su prošle godine kupili 99.816 litara goriva na koji su ostvarili pravo regresa.

U Agenciji za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu kako su gorivo odobrili svima onima koji su ispunili uslove propisane pravilnikom, što je u ovom slučaju i “Farmland”.

A ti uslovi su da je izvršeno ažuriranje podataka i prijava korištenja poljoprivrednog zemljišta u propisanom roku u registru poljoprivrednih gazdinstava, te da su izmirene obaveze po osnovu doprinosa za protivgradnu preventivu.

“Konkretno, korisnik ima prijavljeno korištenje poljoprivrednog zemljišta u registru, a u izvještaju Protivgradne preventive da je uplatio obaveze po tom osnovu”, kazali su u Agenciji.

Inače, “Farmland” je i 2017. godine nabavio 130.666 litara regresiranog goriva i ostvario podsticaj od 78.399 maraka, pokazuju podaci dostupni na stranici Ministarstva.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!