Banjaluka

Velika obnova: Gradilišta u 16 gradskih i prigradskih škola

Osnovna škola „Branko Radičević“, jedna od najvećih u RS, novu školsku godinu dočekaće sa osam novih učionica, tako da učenici nastavu više neće morati pohađati u tri smjene. Dogradnja učionica je već završena, a ovih dana se, uporedo s tim, privodi kraju i javna nabavka za opremanje dograđenog dijela ove škole.

Loading...

Istovremeno, radi se na pripremi još jednog velikog projekta – izgradnji nove fiskulturne sale, koja bi se trebalo nići pored ove škole. Identičan projekat biće realizovan i na Laušu, gdje će nova sala biti izgrađena uz Osnovnu školu „Sveti Sava“.

U isto vrijeme, tokom ljetnjeg raspusta aktivno se radi na sanaciji i obnovi ukupno 16 gradskih i prigradskih škola, u okviru velikog plana, vrijednog 600.000 KM. Ovaj plan je pokrenut još prošle godine, kad su veći ili manji radovi izvedeni u 26 osnovnih i srednjih škola, za šta je izdvojeno 1,9 miliona KM.

Zahvaljujući ovom planu, u četvorogodišnjoj školi u Debljacima više neće biti problema sa zagrijavanjem prostorija. Ovih dana, u školi je, zahvaljujući ovom programu, uvedeno centralno grijanje.

-Ugrađeni su toplovodna mreža, radijatori i kotao na čvrsto gorivo – kazali su u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

I učenici područne škole „Jovan Dučić“ u Kuljanima imaće bolje uslove od septembra. U ovoj školi, u 13 učionica, saniran je parket, za šta je obezbijeđeno 15.200 KM.

Parketi su sanirani i u OŠ „Petar Kočić“, u kojoj će biti zamijenjen i dio vanjske stolarije za koju je u toku priprema tehničke dokumentacije.

Kotlovnicu bi uskoro trebalo da dobije i područna škola u Česmi, kojoj su odobrena i sredstva za zamjenu dijela unutrašnje stolarije.

Početak radova ove sedmice očekuje se i u OŠ „Sveti Ćirilo i Metodije“, u kojoj će do jeseni biti obnovljeni sanitarni čvorovi.

I u školi „Mladen Stojanović“ očekuju da će ubrzo početi sanacija krova, nakon što je izabran izvođač ovog posla, vrijednog oko 64.000 KM.

Postupke javnih nabavki privode kraju i škole „Đura Jakšić“ i „Georgi Stojkov Rakovski“, a oni će, u okviru ovog projekta, takođe dobiti nove sanitarne čvorove.

Početak radova tokom raspusta očekuju i u školi „Miroslav Antić“, koja će ovih dana pokrenuti postupak javne nabavke za zamjenu krova na područnoj školi u Borkovićima, vrijednosti oko 100.000 KM.

Pored 600.000 KM, obezbjeđenih iz gradskog i republičkog budžeta, te sredstava iz budžeta predsjednice Republike, uskoro se očekuju i sredstva iz spoljnih izvora za još nekoliko škola, kandidovanih za projekte energetske efikasnosti. Te škole bi trebale biti „utopljene“ dogodine.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!