Politika

Šarović se nudi i Sarajevu i Banjaluci

Banjaluka – Novoizabrani predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović juče je zamutio politički bunar u BiH svojom izjavom da SDS od oktobarskih opštih izbora nije bio uključen u pregovore o formiranju vlasti, ali da će od jeseni biti aktivnija u tom procesu i da SDS više neće sjediti i gledati šta drugi rade.

On je rekao da je SDS nije bio smetnja i nije mutio vodu, ali da je proteklih deset mjeseci u suštini neuspješnih deset mjeseci, dodajući da su ključni partneri predvođeni SNSD-om doživjeli neuspjeh, jer nisu uspjeli formirati vlast i da su se više udaljili nego približili.

Loading...

“Mislim da imamo kapacitet da se možemo uključiti u razgovore s drugim partnerima. Možda u budućnosti da pokušamo da te stvari postavimo na drugačiji načini i drugačije noge. Svakako ne bih otkrivao buduće partnere, ne bi bilo fer, ali ne bismo bili politička stranka koja se bavi ovim pitanjem da ne tražimo partnere. Probudićemo i sve druge svojim nastupom i bićemo aktivni bez respekta prema bilo kome. Nastojaćemo obezbijediti kapacitet da možemo pregovarati”, izjavio je Šarović za sarajevsku televiziju N1.

On juče nije odgovarao na naše pozive, a prema tvrdnjama izvora “Glasa Srpske” iz vrha SDS-a novi lider ove stranke ni najbližim saradnicima još nije otkrio svoje planove, tako da je prije konstituisanja novog Glavnog odbora i ostalih stranačkih organa nezahvalno bilo šta prognozirati. Ipak, naš sagovornik tvrdi da “poznajući Šarovića, apsolutno nije isključeno da on jednim okom gleda u Sarajevo i govori o formiranju vlasti na nivou BiH, dok drugim namiguje prema Banjaluci”.

“Iza njegovih riječi da će “pokušati da stvari postavi na drugačiji način i drugačije noge” može da se krije svašta, ali u kojem pravcu će od jeseni krenuti SDS, to u ovom trenutku samo on zna “, kaže naš sagovornik.

Lider PDP-a Branislav Borenović kaže da je Šarović u pravu kada kaže da je proteklih deset mjeseci bilo neuspješno, ali još jednom poziva izborne pobjednike da okončaju proces koji su započeli.

“Činjenica je da su navodni pobjednici izbora SNSD, SDA i HDZ BiH proces formiranja vlasti započeli međusobnom podrškom i izborom parlamentarnih rukovodstava na svim nivoima. Pozivamo ih da taj proces konačno dovrše ili neka kažu da je proces propao i da nisu u stanju da formiraju vlast”, kaže Borenović.

On ističe da je matematički moguće da se u Predstavničkom domu BiH okupi većina bez SNSD-a i poslanika vladajuće koalicije u RS.

“Matematički je moguće da se sa po dva poslanika SDS-a i PDP-a i jednim SDA obezbijedi neophodnih pet poslanika iz RS, ali SNSD ima četiri od pet delegata u Domu naroda BiH, tako da je veliko pitanje kako bi to funkcionisalo”, kaže Borenović.

(GlasSrpske)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!