Društvo

Istraživanje: Radno sposobne Dobojlije ne vole da vježbaju

DOBOJ – Džogiranje, fitnes, teretana nisu na listi omiljenih aktivnosti radno sposobnih Dobojlija koji radni dan provode u kancelarijama, pa su rijetki oni koji se redovno bave fizičkom aktivnošću.

To su pokazali preventivni pregledi zaposlenih u Gradskoj upravi, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, te drugim javnim preduzećima, koji su podrazumijevali mjerenje krvnog pritiska, određivanje šećera, holesterola i triglicerida u krvi i mjerenje tjelesne mase, a uzorak od 956 osoba se može smatrati reprezentativnim.

Rezultati istraživanja prezentovani su javnosti u trenutku kada su u parku Narodnih heroja postavljene sprave za vježbanje, koje bi sugrađane trebalo da natjeraju da se pozabave svojim zdravljem i izgledom.

“Možemo da kažemo da je mali procenat stanovništva koji zaista vježba. Meni je sada drago što su sprave tu, da građani ne mogu da nađu neko opravdanje i da kažu da nemaju gdje, nemaju kada da vježbaju, da su skupi termini za teretane. Znači, evo sada je to sve tu. Petnaest do 30 minuta, tri puta u toku sedmice, može se doći odraditi trening”, kazala je dr Sandra Živak, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Doboj.

Umjesto budžetlija, prvi su na sprave pohrlili mladići kojima street work out nije nepoznat, ali i najmlađe Dobojlije, poput šestogodišnje Mihaele Pekić, koja nam je pokazala zavidnu gipkost.

“Malo mi se znoje ruke pa se bojim da ću se okliznuti, ali nije ništa strašno”, iskrena je Mihaela.

“Ovdje možemo da radimo skoro sve vježbe, to su zgibovi, sklekovi, trbušnjaci… Udišemo svjež vazduh, besplatno je, možemo da se družimo”, kaže dvadesetdvogodišnji Filip Pijunović, koji već četiri godine redovno vježba.

Za postavljanje sprava za vježbanje grad je izdvojio oko 3.000 KM, a donatori oko 24.000 KM.

One su u park dospjele u okviru projekta “Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH – dio projekta RS”, a sprovodi ga resorno ministarstvo uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

“Ukupno od donatora, od Švajcarske, dobili smo oko 124.000 KM. Od tih sredstava dva projekta su realizovale srednje škole, jedan projekat osnovne i jedan projekat dječje obdanište, a ovaj projekat zajednički su realizovali Dom zdravlja i Gradska uprava”, izjavio je Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!