Banjaluka

Radojičić: Dovešćemo vodu u većinu sela

Grad Banja Luka će u naredne tri godine nastaviti sa realizacijom višemilionskih projekata u oblasti vodosnadbijevanja, s ciljem da se do 2022. godine obezbjedi voda za 95 odsto stanovništva, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Tokom današnjeg obilaska Razvojno-edukativnog centra na Manjači, Radojičić je naglasio da je vodosnadbijevanje seoskih područja jedan od prioriteta Gradske uprave i da bi već u septembru mogla početi gradnja više vodovodnih sistema, u vrijednosti od oko osam miliona KM.

Loading...

-Pored toga, imamo koncipirana još dva bloka od po osam miliona KM, koji bi najkasnije do 2022. godine trebalo da obezbjedi stabilno snabdijevanje vodom za 95 odsto stanovništa. To se, između ostalog odnosi na izgradnju vodovoda za Bronzani majdan i Kmećane, Bočac i Jagare, projekte „Česme 3“ i „Česma 4“, te više potkozarskih sela – rekao je Radojičić.

Govoreći o razvoju poljoprivrede u ruralnim dijelovima Banje Luke, Radojičić je podsjetio da je u planu realizacija projekta tzv. Krajiške kuće, u kojoj bi se prodavali proizvodi poljoprivrednika banjalučkog kraja.

-Nedavno smo otvorili Hercegovačku kuću u gradu kao partner sa gradom Trebinje i pokazalo se na koji način se može izvršiti organizovan otkup domaćih prozivoda i kvalitetan i interesantan plasman. Sada je na nama da na sličan način realizujemo projekat Krajiške kuće – rekao je Radojičić. On je ukazao da je Centar za razvoj poljoprivrede i sela planirao i razvijanje rejonskih tržnica, odnosno da se na više lokacija u gradu organizuje prodaja organskih proizvoda.

Danas je predstavljen i aktuelni javni poziv za dodjelu subvencija za poboljšanje kvaliteta zemljišta, na koji se zainteresovani mogu javiti do 31. avgusta.

-Nedavno je uspješno okončan i poziv za dodjelu subvencija za poljoprivrednu prozivodnju. Kada je riječ o dodjeli subvencija za izgradnju objekata i nabavku mehanizacije, njihova raspodjela je pri kraju, dok su premije već podijeljene – rekao je direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić.

Prema njegovim riječima, jedna od tema današnjeg sastanka bila je i aktuelna registracija poljoprivrednika u bazu podataka Centra, kao jedinstveni projekat u BiH, koji će biti iskorišten za izradu resursne karte.

-Između ostalog, baza će nam pomoći da znamo šta je to od poljoprivredne proizvodnje planirano, šta je rađeno, koliko je prinosa i da možemo selektovati one koji imaju tržišne viškove – istakao je Ilić i dodao da će danas biti dogovoren i plan edukacija za poljoprivrednike kako bi mogli da svoj posao učine profitabilnijim.

Mario Milanović direktor Gradske razvojne agencije kazao je da ta agencija priprema projekte za poljoprivredne prozivođače i da im pruža obuku za pisanje biznis planova, brendiranje proizvoda i druge konsultantske projekte.

Poljoprivredni institut RS, ima višegodišinju uspješnu saradnju sa Gradom, a kako je rekao direktor tog instituta Vojislav Trkulja – poljoprivrednike će i danas savjetovati da je za visoke prinose i kvalitet proizvoda, potrebna primijena novih tehnologije.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!