Privreda

Voren Bafet zaradio 122 milijarde dolara u gotovini

NJUJORK – Kompanija Berkshire Hathaway američkog bogataša, investitora i filantropa Vorena Bafeta prikupila je do kraja jula rekordnih 122 milijarde dolara u gotovini.

To je uspio kroz kupovinu više obveznica nego što je prodao, smanjio njihov otkup ali i zbog uzdržavanja od velikih akvizicija.

Loading...

Bafet, bogataški guru koji je dobio nadimak Čudo iz Omahe, nije posrnuo za američkom berzom, već naprotiv, njegov konglomerat prodao je milijardu dolara više zaliha nego što je kupio u poslednjem kvartalu, a što je ujedno značilo i najveću neto prodaju od kraja 2017. godine, prenosi Bloomberg.

Kompanija je takođe otkupila dionice u vrednosti od 400 miliona dolara, što je pad od 1,7 milijardi u prvom tromjesečju.

Novčana gomila Berkshire Hathaway nabujala je u nedostatku velikih akvizicija već godinama.

“Gladan” velikih investicija

“Nadamo se da ćemo veći dio naše viška likvidnosti prebaciti u preduzeća koja će Berkshire trajno posjedovati”, napisao je Bafet u svom posljednjem pismu dioničarima.

“Međutim, neposredni izgledi za to nisu dobri: cijene su skočile u nebo za biznise koji imaju perspektivne izglede na duži rok”, kaže on.

Ta razočaravajuća stvarnost zapravo znači da će Berkshire Hathaway ove godine verovatno trošiti kupujući dionice, napisao je on, dodajući da i dalje želi da napravi kupovinu veličine slona.

Period stalnog rasta deonica Bafeta će možda držati od investicija neko vrijeme, ali je to pozitivno za Berkshire Hathaway. Vrijednost portfelja dionica skočila je za 16 odsto na više od 200 milijardi dolara u prvih šest mjeseci godine.

Ostvarena je i polugodišnja dobit od blizu milijardu dolara, dok je samo kvartalni dobitak skočila 17 odsto na 14,1 milijarde dolara.

Kompanija je prošle godine povećala udio u kompaniji Apple, koji je krajem prošlog tromjeseča vrijedio više od 50 milijardi dolara. Nedavno je povećao udeo i u Bank of America, i to za šest odsto na 950 miliona dieonica, koje trenutno vrijede oko 28 milijardi dolara.

Bafetova kompanija je pristala da uloži i 10 milijardi dolara povlašćenog kapitala u Occidental Petroleum, kako bi pomogla finansiranje preuzimanja naftne grupe od Anadarko Petroleuma.

(B92)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!